Plinacro sudjelovao na 16. Danu plina

Zagreb, 17. listopada - Radnom i svečanom sjednicom Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) jučer je, po šesnaesti put, obilježen Dan plina. Kao i svake godine, skup je okupio znatan broj stručnjaka za plin iz energetskih kompanija, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), akademske zajednice te stručnih udruga.

Tijekom radnog dijela, odnosno rasprave na temu „Spremnost plinskog sustava i opskrbe plinom za sezonu 2018./2019.“ ulogu Plinacra kao operatora plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske, predstavila je Ivana Marković, direktorica Sektora upravljanja transportnim sustavom i prodaje transportnih kapaciteta. Tijekom svoje prezentacije Marković je istaknula tri netom završena projekta koji će dodatno podići razinu sigurnosti i pouzdanosti opskrbe potrošača. Najvažniji među njima obavljena je rekonstrukcija plinskog čvora (PČ) Zabok, zahvaljujući kojoj će krajem ove godine biti omogućen dvosmjerni protok kapaciteta 30.000 m³/h na interkonekciji sa Slovenijom. Pored toga, izdvojila je radove na plinskom čvoru Kozarac, kojim je osigurana još jedna točka povezivanje 50 i 75 barskog sustava i povećana sigurnost opskrbe grada Siska i TE Sisak te radove na plinovodu DN 50 Ivanić Grad – Kutina, gdje je obavljena priprema za povezivanje buduće kompresorske stanice KS1 na 50 barski sustav. Kad je riječ o spremnosti Plinacrova sustava za ovu ogrjevnu sezonu, kao i ranijih godina, spomenula je da je ona neupitna.



U zaključnom dijelu Skupa dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima koji aktivno djeluju u plinskog sektoru Republike Hrvatske ili prate njegov rad. Tako je priznanje za poseban doprinos razvoju plinskog gospodarstva dodijeljeno prof.dr.sc. Igoru Dekaniću, redovitom profesoru Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta, menadžerom godine proglašen je direktor GPZ Opskrbe Igor Pirja, dok je priznanje za aktivnosti u medijskoj obradi tema iz plinskog i energetskog gospodarstva zavrijedio izvršni urednik i novinar Jutarnjeg lista Marko Biočina.