Plinacro na Liderovoj konferenciji „Energetska budućnost Hrvatske“

U organizaciji poslovnog tjednika Lider, 5. lipnja 2018., sedmu godinu za redom, održana je konferencija „Energetska budućnost Hrvatske“. Na samom početku konferencije, sudionicima se obratio Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Istaknuo je kako je hrvatska energetska politika važan čimbenik i potencijal razvoja Hrvatske te dodao kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike trenutno radi na intenzivnoj pripremi niza zakona i pratećih propisa iz područja energetike, čije donošenje je planirano do kraja ove godine. Kad je riječ o energetskoj sigurnosti, rekao je kako se ona, prije svega jača novim proizvodnim kapacitetima i umrežavanjem energetskih sustava. „Ako je infrastruktura kvalitetno strukturirana, energija će se moći dobavljati i proizvoditi po konkurentnim cijenama“, naglasio je. Kad je riječ o važnim energetskim projektima koji su u tijeku, među ostalima, izdvojio je LNG terminal i sustav otpremnih plinovoda koji će Plinacro graditi, te Jonsko-jadranski plinovod.  

U nastavku konferencije održano je nekoliko predavanja te dva okrugla stola: „Hrvatska između sigurnosti“ te „Energetska investicija u Hrvatskoj – što je to?“. U drugom spomenutom panelu sudjelovali su Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, Barbara Dorić, direktorica tvrtke LNG Hrvatska, Ivan Bobovčan, direktor Divizije Power & Gas Siemensa Hrvatska, Zoran Kordić, direktor Zelene energetske zadruge te Vaclav Hlavaty, direktor Plinacrova Sektora održavanja i razvoja transportnog sustava.


Foto: Ratko Mavar, Lider

Hlavaty je podsjetio kako je, desetogodišnjim projektom izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava, Plinacro postavio temelj za nove razvojne projekte. „U ovom trenutku užurbano se pripremamo za novi investicijski val, koji bi svoju kulminaciju trebao imati u sljedećem desetogodišnjem razdoblju. U njemu će glavninu činiti upravo projekti koji za cilj imaju povezivanje sa sustavima susjednih zemalja, a u cilju integracije tržišta i povećanja sigurnosti dobave. Do njegova završetka tako su predviđeni izgradnja kompresorske stanice, otpremnih plinovoda za LNG terminal na Krku, rekonstrukcija i daljnja modernizacija postojećeg sustava te interkonekcije sa susjednim zemljama. Pri tome, želim istaknuti kako su trenutno u pripremi natječaji vrijedni preko pola milijarde kuna“, rekao je.


Foto: Ratko Mavar, Lider