U organizaciji HERA-e, u Plinacru održana radionica za voditelje bilančnih skupina na temu „Unaprjeđenja modela tržišta plina“

U organizaciji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), a u suradnji sa Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), Plinacrom i Podzemnim skladištem plina (PSP), u srijedu 28. ožujka 2018. godine, u prostorima Plinacra, održana je radionica „Unaprjeđenje modela tržišta plina“.  

Za predstavnike registriranih voditelja bilančnih skupina na radionici su održane prezentacije o ključnim izmjenama pravila na tržištu plina koje se očekuju u nadolazećem razdoblju.


Predstavnici Plinacra prezentirali su bitne izmjene Mrežnih pravila transportnog sustava te je održana prezentacija na temu pružanja informacija u skladu sa Uredbom Komisije EU 312/2014  o uspostavljanju mrežnih pravila o uravnoteženju plina transportnih mreža. Predstavnica Podzemnog skladišta plina prezentirala je novosti koje donose nova Pravila korištenja sustava skladišta plina, dok je predstavnica Hrvatskog operatora tržišta energije nazočne uputila u novi model bilančnih skupina kojeg će propisati Pravila o organizaciji tržišta plina.
 
Radionici su se odazvali skoro svi voditelji bilančnih skupina trenutno prisutni na tržištu plina te je radionica bila uspješan prvi korak ka uvođenju unaprijeđenog modela tržišta plina u Republici Hrvatskoj.