Plinacrovu plinovodu Omišalj – Zlobin 50 posto bespovratnih sredstava EU-a

Koordinacijski odbor CEF-a - Instrument za povezivanje Europe ( Connecting Europe Facility) na sastanku 25. siječnja 2018. predložio je sufinanciranje Plinacrova otpremnog plinovoda Omišalj-Zlobin bespovratnim sredstvima u visini od 16.433.500  eura. O kakvoj je potpori riječ bit će jasnije istaknemo li podatak da se sredstva iz spomenutog fonda za izgradnju daju maksimalno do 30 posto investicije, a da je Plinacro bespovratno dobio  čak polovicu sredstava potrebnih za izgradnju spomenutog plinovoda vrijednog 32,867 milijuna eura.
 
Riječ je o sredstvima namijenjenim projektima koji se nalaze na PCI listi projekata od zajedničkog interesa EU-a za koje se Plinacro nadmetao uz suglasnost i potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Plinovodom Omišalj-Zlobin povezat će se LNG terminal na otoku Krku s postojećim plinskim transportnim sustavom Republike Hrvatske i tako omogućiti protok plina iz LNG terminala za Hrvatsku i susjedne zemlje. Sredstva će se dodijeliti nakon pripreme ugovora i potvrde Europske komisije tijekom veljače 2018. godine.

Ovom odlukom Europska Unija daje snažnu potporu i zamah realizaciji LNG-projekta na otoku Krku te izgradnji i opremanju Plinacrova otpremnog plinovoda. Podsjećamo kako je EU već prethodno odobrila bespovratna sredstva iz istog fonda za studije i radove za LNG terminal, te za studije za otpremne plinovode. Plinacru je ovo treći put kako CEF odobrava bespovratna sredstva (prva dva puta za studije u iznosu od 7,075 mil eur), tako da ukupni iznos bespovratnih sredstava iz CEF-a sada iznosi 23 433 500 mil EUR. Dodamo li tome i sredstva koja je Plinacro uspješno povukao iz predpristupnih fondova, ukupan iznos bespovratnih sredstava doseže zavidnih 28,588 mil eura.