Operatori plinskog transportnog sustava (OTS-ovi) Regije Južnog koridora objavljuju treće izdanje svog Regionalnog plana ulaganja u plinsku infrastrukturu







Priopćenje za javnost



 
Operatori plinskog transportnog sustava (OTS-ovi) Regije Južnog koridora objavljuju treće izdanje svog Regionalnog plana ulaganja u plinsku infrastrukturu.  

(Bruxelles, 19. rujna 2017., PR0144-17) OTS-ovi regije Južnog koridora danas su objavili treće izdanje svog  Regionalnog plana ulaganja u plinsku infrastrukturu (SC GRIP 2017) u skladu s člankom 12(1) Uredbe (EC)715/2009.
 
Ovaj se SC GRIP nadograđuje na prošla izdanja izvještaja, objavljena u 2012. i 2014. te dopunjava Desetogodišnji plan razvoja mreže (TYNDP) 2017. On pruža pregled razvoja regionalnog tržišta plina i prikazuje podatke o infrastrukturalnim projektima unutar dotične regije.    
 
Dimitrios Kardomateas, član Skupštine ENTSOG-a te DESFA-in direktor Sektora za strategiju i razvoj rekao je: “Ovo izdanje SC GRIP-a dolazi u vrijeme kada su prvi veliki projekti od kojih se očekuje da daju život Južnom plinskom koridoru ušli u fazu izgradnje, dok u isto vrijeme možemo vidjeti  prve pozitivne rezultate  CESEC inicijative u vezi s  povratnim i dvosmjernim protokom na interkonekcijskim točkama u regiji kao i sporazumom o razvoju vertikalnog koridora. Od zadnje objave GRIP-a nedavni događaji uključuju pitanja poput načina dovođenja plina iz Crnog mora i levantinskog plina na tržišta Europe, važnost interkonektora Poljska Slovačka za povezivanje regije s Baltikom te mogućnosti za nove rute za ruski plin”.
 
Kao i u prethodnom izdanju, ovaj se izvještaj bavi predviđanjima ponude i potražnje, kapacitetima, nominacijama i protocima na točkama interkonekcije. Također uključuje i analizu kroz modeliranje preostale fleksibilnosti ili prekida opskrbe u različitim uvjetima s dodatnim fokusom na protoke pri nekoliko slučajeva prekida kombiniranih s razinama infrastrukture u različitim točkama vremena.  
 
OTS-ovi Regije Južnog koridora nadaju se da će SC GRIP pružiti korisne podatke svim dionicima, podižući svijest o razvoju projekata plinske infrastrukture i tržištu plina.
 
SC GRIP, uključujući Dodatke A, B i C, dostupan je na internetskoj stranici ENTSOG-a  (http://www.entsog.eu/publications/gas-regional-investment-plan-grips#SOUTHERN-CORRIDOR) te na internetskim stranicama regionalnih OTS-ova.
 
GRIP je koordinirala DESFA, grčki OTS za plin. Za vaše povratne informacije ili zahtjev za dodatnim informacijama molimo kontaktirajte Josepha Florentina (j.florentin@desfa.gr) ili Antoniu Spyropoulou (a.spyropoulou@desfa.gr). Svi su dionici pozvani da sa OTS-ovima podijele svoje komentare ili prijedloge koji bi mogli poboljšati sljedeće izdanje. 
 
 
Napomene urednika:
 
Europska regija Južnog koridora obuhvaća: