Potpisan Memorandum o razumijevanju između Plinacra i Gaz Systema

Varšava, 7. srpnja 2017. - U Varšavi je danas potpisan Memorandum o razumijevanju između hrvatskog i poljskog operatora plinskog transportnog sustava, tvrtki Plinacro i Gaz System. Potpisivanje Memoranduma upriličeno je tijekom sastanka Inicijative triju mora, a potpisnici su, u ime Plinacra, bili predsjednik Uprave Ivica Arar i član Uprave Vedran Špehar. Potpisivanju su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda.


 
Memorandumom je dogovorena suradnja u područjima poput povezivanja tržišta LNG-a, tehnologija vezanih uz LNG te inicijative zemalja središnje i istočne Europe u okviru Europskog udruženja operatora plinskog transportnog sustava (ENTSOG). Bit će, među ostalim, realizirana kroz zajedničke projekte, razmjenu informacija i iskustava te međusobnu tehničku podršku.
 
Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra, tom je prigodom naglasio kako je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju još jedna potvrda dobre suradnje Plinacra i Gaz Systema i temelj još čvršće i kvalitetnije buduće suradnje. „Rekao bih kako Poljska i Hrvatska, odnosno njihovi operatori Gaz System i Plinacro, imaju dosta dodirnih točaka u sektoru plina. Naši odnosi u okviru V4+ inicijative i ENTSOG-a, kao i nastojanja na ostvarivanju ciljeva Energetske unije i povezivanja poljskog i budućeg hrvatskog LNG terminala, čvrsta su osnovica za daljnji razvoj suradnje. Vjerujem kako će partnerstvo u mogućim zajedničkim projektima te razmjena iskustava, informacija i znanja biti od koristi za obje naše tvrtke te pridonijeti bržoj i kvalitetnijoj realizaciji projekata usmjerenih na povećanje sigurnosti opskrbe“, rekao je Arar.