Hrvatska i Mađarska potpisale Memorandum o dvosmjernom protoku plina

Zagreb, 20. lipnja 2017. - U Budimpešti je danas potpisan Memorandum o suglasnosti o zajedničkom pristupu uspostavi trajnog dvosmjernog kapaciteta između Republike Hrvatske i Mađarske u kontekstu inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava.

Memorandum su potpisali državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg i državni tajnik u mađarskom Ministarstvu nacionalnog razvoja András Aradszki te predstavnici energetskih regulatora (HERA i MEKH) i operatora transportnog sustava u Hrvatskoj i Mađarskoj (Plinacro i FGSZ). U ime Plinacra potpisnik Memoranduma bio je član Uprave Vedran Špehar, a potpisivanju je prisustvovao i potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.



Hrvatska i Mađarska su dogovorile potpisivanje Memoranduma slijedom obveze uspostave dvosmjernog kapaciteta na svim interkonekcijskim točkama između država članica EU. Memorandumom je predviđena uspostava dvosmjernog kapaciteta u tri faze. U prvoj fazi će se, kratkoročnim mjerama, omogućiti prekidivi fizički povratni protok korištenjem mađarske kompresorske stanice. U drugoj fazi, do kraja ožujka 2019., sagradit će se prva kompresorska stanica u Hrvatskoj, a u posljednjoj fazi bi se, uz uvjet osiguranja novih izvora plina, poput izgradnje LNG terminala na Krku ili Jonsko-jadranskog plinovoda, izgradila dodatna infrastruktura za povećanje kapaciteta.