Plinacro na 6. Liderovoj konferenciji „Energetska budućnost Hrvatske“

U organizaciji poslovnog tjednika Lider, 13. i 14. lipnja, šestu godinu za redom, održava se konferencija „Energetska budućnost Hrvatske“. Prvi dan skupa posvećen je konvencionalnim izvorima energije, dok su drugog dana predmet interesa i rasprave obnovljivi izvori energije.

Na samom otvaranju konferencije, sudionicima se obratio Domagoj Validžić, načelnik Sektora za energetiku Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Istaknuo je kako je, nakon ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU, hrvatska energetska politika postala puno kompleksnija. Kad je riječ o EU, napomenuo je kako jasno da EU ide prema sigurnosti opskrbe, niskougljičnoj ekonomiji i poštivanju Pariškog sporazuma te dodao kako trenutno unutar Europske komisije traju rasprave o svim dijelovima paketa, kao i u uredbi koja nameće svim članicama upravljanje paketom i održavanje niskougljičnog gospodarstva.


Foto: Lider
                                                                                                                
„Hrvatska to namjerava ostvariti i financiranjem iz fondova EU, poput CEF-a. Najznačajniji je projekt izgradnje LNG terminala na Krku, za koji se nadamo se da će biti dovršen i zahvaljujući potpori EU. Njime se osigurava sigurnost opskrbe i diverzifikacija izvora čime se ispunjavaju zahtjevi Unije“, rekao je Validžić, dodavši da će uskoro u javnu raspravu biti stavljena niskougljična energetska strategija do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu.

U nastavku konferencije održan je niz predavanja te dva okrugla stola: „Energetika između sigurne opskrbe i zelene budućnosti“ te „Liberalizirano tržište plina ‐ tko će preživjeti“. U drugom, „plinskom“ panelu sudjelovali su Tomislav Jureković, predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, Damir Škugor iz INA-e, Mladen Čavić iz RWE-a, Antonija Glavaš iz PPD-a te Vedran Špehar, član Uprave Plinacra.


Foto: Lider

Špehar je, govoreći o najvažnijim Plinacrovim projektima, obuhvaćenima nedavno donesenim Desetogodišnjim planom razvoja plinskog transportnog sustava RH 2017.-2026., podsjetio kako su oni namijenjeni opskrbi zemalja u širem okruženju, odnosno šireg tržišta, a samo manjim dijelom domaćoj potrošnji. „LNG terminal je za opskrbu plina zemalja sjeverno od Hrvatske i onih koji im gravitiraju. A u Jonsko-jadranskom plinovodu mi smo samo posljednja stanica“, rekao je Špehar.