Plinacro na 5. Liderovoj konferenciji „Energetska budućnost Hrvatske“

U Zagrebu je u utorak, 14. lipnja, u organizaciji poslovnog tjednika Lider, održana 5. konferencija „Energetska budućnost Hrvatske“, koja je okupila brojne stručnjake iz energetskih tvrtki iz Hrvatske i okruženja.


 
Skup je otvorio zamjenik ministra gospodarstva Leo Prelec. Podsjetivši na činjenicu kako je Europa veliki uvoznik energije, istaknuo je kako je hrvatski LNG terminal trenutno jedan od važnijih energetskih projekata u Europi. Najavio je i skore izmjene Zakona o tržištu plina, naglasivši kako će ovo biti zadnja godina u kojoj će Vlada određivati cijenu plina u javnoj usluzi. Spomenuo je kako u Hrvatskoj trenutno ima 16 bilančnih grupa koje kroz 56 tvrtki opskrbljuje kupce plinom, a planiranim zakonskim izmjenama veleprodajno tržište plinom posve će se otvoriti, a plin za javnu uslugu nabavljati putem javnih natječaja.

U nastavku skupa, održano je nekoliko predavanja te tri okrugla stola, na teme energetske budućnosti između sigurnosti opskrbe, zaštite okoliša i cijena, razvoja tržišta prirodnog plina te obnovljivih izvora energije.


Pored Zorana Miliše iz RWE-a, Mirka Lukića iz INA-e, Emila Weina iz Geoplina i Ivice Jakića iz Ijexa,  sudionik okruglog stola na temu „Razvoj tržišta prirodnog plina“ bio je i Marin Zovko, predsjednik Uprave Plinacra. Zovko je tom prilikom podsjetio kako se potrošnja plina lani,  prvi put od 2008. godine, povećala u odnosu na godinu ranije i iznosila je oko 2,4 -2,5 milijardi kubika. Kad je riječ o njezinu povećanju, izrazio je uvjerenje kako do nje mogu dovesti poboljšanje općih ekonomskih uvjeta i novi strateški projekti (poput LNG terminala i otpremnih plinovoda za LNG), koji će, povećanjem tranzita plina, omogućiti smanjenje transportne tarife, a time i konačne cijene plina za potrošače.