Dubrovnik Forum 2016 – usuglašen tekst Memoranduma o razumijevanju i suradnji za projekt izgradnje Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP)

U Dubrovniku je 25. i 26. kolovoza 2016. održan vanjskopolitički skup Dubrovnik Forum 2016, na temu snažnijeg povezivanja zemalja članica Europske unije na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora.
 
U okviru Foruma, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, održan je panel pod nazivom „Jačanje europske energetske sigurnosti: povezivanje tri mora“, na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH, Crne Gore, Poljske, Litve i Rumunjske te predstavnici Europske komisije i energetskih kompanija. Sudionici panela u svojim su se izlaganjima osvrnuli na pitanje energetske sigurnosti na području Jadrana, Baltika i Crnog mora, prednosti regionalne energetske suradnje te ulogu LNG terminala u funkciji povezivanja sjevera i juga. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić tom je prilikom naglasio kako će projekti LNG terminala na Krku i Jonsko-jadranskog plinovoda, u čijem razvoju sudjeluje Plinacro, znatno pridonijeti diversifikaciji opskrbe energijom u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Također,  naglasio je i važnost izgradnje odgovarajuće infrastrukture, uključujući izgradnju interkonekcija sa susjednim zemljama, kao ključnog dijela procesa jačanja sigurnosti opskrbe.


 
U nastavku Foruma usuglašen je tekst Memoranduma o razumijevanju i suradnji za projekt izgradnje Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), čime je potvrđena zajednička inicijativa za razvoj navedenog projekta. Memorandum su parafirali: ministar gospodarstva RH Tomislav Panenić, ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić te zamjenik ministrice energije i industrije Albanije Ilir Bejtja. ”Utvrdili smo našu zajedničku inicijativu za razvoj Jadransko-jonskog plinovoda kao pravca koji osigurava opskrbu plinom i sigurnost na ovim tržištima. Nadamo se da će ovim nastavkom suradnje ovaj budući pravac biti bitna poveznica sjevera i juga i da je to put prema punoj liberalizaciji tržišta plinom u Europi”, istaknuo je ministar Panenić.


 
U zaključnom dijelu drugog dana Foruma održan je inicijalni sastanak Operativnog tijela za razvoj Jonsko - jadranskog plinovoda (Project Management Unit – PMU), čiji su članovi predstavnici ministarstava gospodarstva Hrvatske, Crne Gore, Albanije i BiH i tvrtki operatora transportnog sustava navedenih zemalja (Plinacra, Montenegro Bonusa, Albpetrola i BH- Gasa) te predstavnik azerbajdžanske tvrtke SOCAR. Pored njih, sastanku su još nazočili i glavni izvršni direktor SOCAR-a za Balkan Murad Heydarov, predsjednik Uprave Montenegro Bonusa Aleksandar Kašćelan, predsjednik Uprave Plinacra Marin Zovko, član Uprave Plinacra Radovan Cvek te, kako bi izrazio potporu realizaciji projekta Jonsko-jadranskog plinovoda, komercijalni direktor TAP-a Lutz Landwehr. Raspravljalo se o pravilniku za rad Operativnog tijela te je dogovoreno da se u iduća dva mjeseca izradi nacrt akcijskog plana za njegov rad, kao i akcijskog plana za razvoj projekta.