Dan plina 2015.

Radnom i svečanom sjednicom Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), 20. listopada je obilježen Dan plina. Skup, koji je organiziran 13. godinu za redom, tradicionalno je okupio  znatan broj stručnjaka iz brojnih energetskih tvrtki, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Hrvatskog operatora tržišta energijom (HROTE), akademske zajednice, stručnih udruga i drugih institucija.

Glavna tema ovogodišnjeg Dana plina bila je „Spremnost plinskog sustava i opskrbe plinom za sezonu 2015./2016.“, a o stanju sustava s aspekta proizvodnje, transporta, skladištenja i uvoza prirodnog plina izlaganja su održali predstavnici ključnih tvrtki plinskog gospodarstva.

Ulogu Plinacra kao operatora transportnog sustava Republike Hrvatske prezentirala je Ivana Marković, direktorica Sektora tehnološkog upravljanja Plinacra. Marković je predstavila najznačajnije zahvate koje je Plinacro, uoči nove ogrjevne sezone, izveo na transportnom sustavu, budući da je održavanja transportnog sustava jedna od uloga operatora transportnog sustava u osiguranju sigurnosti opskrbe plinom. Također je, među ostalim, prezentirala i podatke o tehničkim kapacitetima sustava, rezerviranim kapacitetima u tekućoj plinskoj godini te najvećim iskorištenim kapacitetima u 2014. Zaključno je istaknula kako je Plinacro, kao operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, zadužen za sigurnost i pouzdanost sustava, potpuno spreman za sezonu grijanja te je, kao i dosad, njegov sustav pripravan kako bi pretransportirao sve ugovorene količine plina.

Zaključak skupa je da su sigurnost i pouzdanost opskrbe prirodnim plinom hrvatskih potrošača zajamčeni i u aktualnoj ogrjevnoj sezoni.
 

Prethodna tema:
Dan plina 2015.