Proglašeni pobjednici projekta „Hrvatska pamet Hrvatskoj“





U petak, 11. prosinca 2015. održana je završnica projekta Poslovnog dnevnika „Hrvatska pamet Hrvatskoj“ tijekom koje su proglašeni pobjednici ovogodišnjeg natječaja. Projekt, kojeg je podržalo čak 27 partnera (tvrtki i institucija), među kojima i Plinacro, pokrenut je u siječnju ove godine s ciljem poticanja suradnje poslovne, akademske i političke javnosti na stvaranju uvjeta za ostanak mladih akademski obrazovanih ljudi u Hrvatskoj te, kroz direktno sudjelovanje u projektu, njihova uključivanja u proces promišljanja smjera budućeg razvoja Hrvatske.

Spomenuti projekt koncipiran je kao natjecanje studentskih razvojnih projekata, u pet tematskih cijelina: Izvorno Hrvatsko, Destinacija Hrvatska, Održiva Hrvatska, Poduzetna Hrvatska i Inovativna Hrvatska. Na natječaj je pristiglo više od 320 prijava, a predano je 66 projekata, od čega je najveći broj (njih 25) bilo u kategoriji Poduzetna Hrvatska.

Stručni žiri koji su činili Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Branko Roglić, vlasnik Orbica, Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore i Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, odabrao je 15 finalista, po tri u svakoj od kategorija. Finalisti su svoje projekte predstavili članovima žirija sastavljenima od predstavnika Styrie i tvrtki/institucija partnera projekta, koji su potom donijeli odluku o pobjedniku u svakoj od kategorija, odnosno dobitniku nagrade od 21 000 kuna.

U kategoriji Izvorno Hrvatsko najboljim je proglašen projekt Finis, Anje Rodin i Ekaterine Drobat, studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. U kategorije Destinacija Hrvatska pobjedu je odnio projekt Key Hunter, studentice Visoke poslovne škole Libertas Doris Barić. U kategoriji Održiva Hrvatska titula najboljeg pripala je projektu Inventus, čiji su autori Ivan Borović, student Pravnog fakulteta u Osijeku te Ana Zukolo i Dora Kalšan, studentice osječkog Ekonomskog fakulteta. U kategoriji Poduzetna Hrvatska najboljim je ocijenjen projekt Vinifera, sestara Ane i Ive Čobanković, dok je pobjednikom u kategoriji Inovativna Hrvatska proglašen projekt Pametna klupa, autora Ivana Mrvoša.



Nagrade pobjednicima dodijelili su redom: Andrea Borošić, direktorica Poslovnog dnevnika i članica Uprave Večernjeg lista, Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore, Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu te Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Pored nagrada u pet spomenutih kategorija, dodijeljena je još i posebna nagrada Zaklade Luka, usmjerena na poticanje ženskog poduzetništva, a ona je otišla u ruke Anite Majoli, odnosno dodijeljena je njezinu projektu Zlatne ruke.

˝Pokrenuli smo ovaj projekt s namjerom da se potakne javna diskusija političke, akademske i poslovne zajednici s ciljem zadržavanja mladih˝, pojasnila je unutar kratkog videa o projektu Andrea Borošić, direktorica Poslovnog dnevnika i članica Uprave Večernjeg lista. „Poslovni dnevnik je ovim natječajem mladima dao priliku da pokažu i dokažu svoju kreativnosti i inovativnost, a kolik je značaj ovog projekta dokazuje i činjenica da ga je podržalo čak 27 partnera“, dodala je Borošić.