Plinacro na konferenciji „Energetska budućnost Hrvatske“

Pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva RH, a u organizaciji Jutarnjeg lista, u Zagrebu je u petak 29. svibnja održana konferencija „Energetska budućnost Hrvatske“.


Na početku skupa okupljene je pozdravio Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, nakon čega se uvodnom riječju sudionicima obratio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, istaknuvši kako energetska politika Republike Hrvatske mora biti usmjerena regionalno na jugoistočno Europu, istovremeno prateći svjetske trendove. „Ne smijemo stati u namjeri da postanemo energetski lider u ovoj regiji“, zaključio je.

U nastavku skupa održane su tri prezentacije. U prvoj od njih, Vedran Jurić, direktor sektora za investicije HEP-a, govorio je o diverzifikaciji izvora energije u odnosu na cijene u Europskoj uniji. Naglasio je kako Hrvatska ima dobar i uravnotežen portfelj kada je riječ o energiji.

Pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić tijekom svoje prezentacije informirala je sudionike kako je Ministarstvo gospodarstva pripremilo prvi nacrt prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visoko učinkovitoj kogeneraciji. „Do sada se to rješavalo podzakonskim aktima, koji tamo realno nisu pripadali, a ovim prvim zakonom lakše će se rješavati ključna pitanja“, istaknula je te dodala kako je Hrvatska napravila izuzetno puno u razvoju obnovljivih izvora energije, za primjer navodeći kako je danas na elektroenergetsku mrežu spojeno ukupno 412 MW snage iz elektrana, dok je 2012. godine to iznosilo tek 173 MW.  

U posljednjoj prezentaciji, Barbara Dorić, šefica Agencije za ugljikovodike, predstavila je aktivnosti vezane uz projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina u srednjem i južnom Jadranu. „Ako pogledamo stanje u Hrvatskoj, mi smo država koja 60 godina proizvodi naftu, a 40 godina aktivno istražujemo mogućnosti. Moramo implementirati novi regulatorni okvir kojeg smo promijenili. Srednji i južni dio Jadrana potpuno je neistražen i može rezultirati novim otkrićima“, rekla je.

U zaključnom dijelu skupa održana panel rasprava na temu „Energetska budućnost Hrvatske“, u kojoj su sudjelovali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, direktor sektora za investicije HEP-a Vedran Jurić, predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević, član Uprave Ine Niko Dalić te predsjednik Uprave Plinacra Marin Zovko. Tijekom jednosatne rasprave vođena je diskusija o brojnim aktualnim temama energetskog sektora, kao i projektima koji su od ključnog značaja za njegov daljnji razvoj, kako u kratkoročnom, tako i u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Govoreći o najvažnijim projektima na kojima, nakon završetka dugogodišnjem i vrlo kompleksnog projekta izgradnje plinskog transportnog sustava RH, rade Plinacrovi stručnjaci, Zovko je posebice izdvojio projekt Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) te LNG terminal i na njega vezani klaster otpremnih plinovoda. Naglasio je pritom kako će realizacijom Jonsko-jadranskog plinovoda Plinacro osigurati novi dobavni pravac i novi izvor plina, iz Kaspijske regije te time dati važan doprinos sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta plinom i otvoriti mogućnosti tranzita našim plinskim sustavom.