Plinacro partner projekta „Hrvatska pamet Hrvatskoj“

Poslovni dnevnik pokrenuo je projekt „Hrvatska pamet Hrvatskoj“, koji za cilj ima poticanje suradnje poslovne, akademske i političke javnosti na stvaranju uvjeta za ostanak mladih akademski obrazovanih ljudi u Hrvatskoj te, njihovim direktnim sudjelovanjem u projektu, uključivanja mladih, visokoobrazovanih građana u proces promišljanja smjera budućeg razvoja Hrvatske.

Prepoznavši vrijednost projekta, Plinacro se u njega aktivno uključio, kao jedan od  partnera projekta. Projekt se, inače, provodi uz visoko pokroviteljstvo predsjednika RH  te podršku Sveučilišta u Zagrebu.
 
Hrvatska pamet Hrvatskoj je natjecanje studentskih razvojnih projekata. Cilj natjecanja jest prezentirati ideje, znanja i sposobnosti hrvatskih studenata pretočene u konkretne projekte vezane na pet osnovnih tematskih smjerova:
Pet najboljih radova (po jedan u svakom tematskom zadatku) bit će nagrađeno novčanim nagradama u iznosu od 21 tisuću kuna na potrošačkoj kartici, dok će svi sudionici dobiti priliku pokazati vlastita znanja i sposobnosti zainteresiranim poslodavcima.
 
Također za sve njih ovo je prilika za stjecanje novih znanja i umijeća iz projektnog menadžementa koje će im Poslovni dnevnik, u suradnji s partnerima, tijekom trajanja projekta omogućiti.
 

 
U projektu mogu sudjelovati studenti svih fakulteta u Hrvatskoj u dobi od 18 do 27 godina. Prijave mogu biti pojedinačne ili u grupama od najviše 3 studenta. Od studenata se očekuje da produciraju pisani projektni zadatak, a  posebno će se vrednovati originalnost ideje, te preciznost razrade plana njezine realizacije. Studentske projekte će pregledati i ocijeniti stručna komisija.
 
„Hrvatska je stopom nezaposlenosti mladih od 40%, druga u Europi, odmah nakon Španjolske, dok procjena stope iseljavanja obrazovnog stanovništva iz zemlje iznosi poraznih 29,4 posto", kazao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika prilikom današnjeg predstavljanja projekta.

Šimatović je dodao da Poslovni dnevnik ovaj projekt planira iskoristiti kao povod za poticanje šire društvene rasprave o problemu nezaposlenosti mladih te pokušati inicirati i konkretne prijedloge nekih regulatornih rješenja koja bi rezultirala ublažavanjem efekata koji iz ovog negativnog trenda proizlaze. 

Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu dodao je da najveće sveučilište u Hrvatskoj koje čini 50 posto visokog obrazovanja u Hrvatskoj, mijenja smjer te će pomoći završenim studentima u traženju posla. "Tu potrebu osjećamo i kao roditelji, a ne samo kao nastavnici", kazao je Šimpraga. Sveučilište u Zagrebu je u tu svrhu zajedno s Fakultetom kemijskog inženjerstva nedavno osnovalo tvrtku. "To je tek početak, dogovorili smo se da se međusobno podržavamo pa su tako kolege iz Splita pokrenuli projekt osnivanja startupova", naglasio je Šimpraga.  

Dodao je da Hrvatska, za razliku od većine zemalja Europske unije, nema velikih gospodarskih sustava pa malo i srednje poduzetništvo koje nema vlastite resurse za razvoj, treba povezati sa sveučilištima koji će popuniti tu prazninu. 

Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, pozdravila je projekt i kazala da njegov cilj nije samo nagrađivati najbolje, nego pomoći studentima da se uključe u gospodarske tokove nakon što završe studije. "Bitno je da im pomognemo ne samo u zapošljavanju, nego u samozapošljavanju jer želimo da svojim diplomama stvaraju radna mjesta", kazala je Beljo Lučić.

Upozorila je da se Hrvatska mora prilagoditi globalizacijskim procesima te da mora poticati mlade ljude da stječu znanja u inozemstvu, kako bi se tako obrazovani mogli vratiti u Hrvatsku i tu primijeniti stečena znanja. 

Više informacija o projektu „Hrvatska pamet Hrvatskoj“ dostupno je ovdje.