Plinacro i slovenski Plinovodi potpisali Pismo namjere o daljnjem razvoju projekata interkonekcija

Zagreb, 23. svibnja 2014. - Predsjednici Uprava Plinacra d.o.o. Marin Zovko i Plinovoda d.o.o. Marjan Eberlinc jučer su u Vodnjanu potpisali Pismo namjere o daljnjem razvoju interkonekcija plinskih transportnih sustava Hrvatske i Slovenije. 

Tvrtke Plinacro i Plinovodi, operatori plinskih transportnih sustava Hrvatske i Slovenije, već dugi niz godina vrlo uspješno surađuju te je, zbog zemljopisne povezanosti dviju zemalja i nužnosti diversifikacije pravaca dobave prirodnog plina, potpisivanjem Pisma namjere  potvrđena suglasnost o potrebi i opravdanosti povezivanja plinskih infrastrukturnih sustava Hrvatske i Slovenije.

Nakon već ostvarene suradnje na potencijalnoj interkonekciji na pravcu Zlobin-Rupa-Kalce, Plinacro i Plinovodi nastavit će suradnju i na pripremi projekata interkonekcijskih plinovoda na pravcima Bosiljevo-Karlovac-Lučko-Zabok-Rogatec i Umag – Koper.

Iz perspektive energetske sigurnosti Republike Hrvatske, svojim značajem za pouzdanost opskrbe i bolje uklapanje u europske tokove prirodnog plina, posebice se izdvaja plinovod Bosiljevo-Karlovac-Lučko-Zabok-Rogatec. Spomenuti projekt uvršten je i na listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije (PCI projekata), koja obuhvaća 12 strateških projekata energetske infrastrukture, čija je realizacija do 2020. godine ključna za postizanje ciljeva energetske i klimatske politike Unije.