Održan 29. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin

U organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) u Opatiji je od 7. do 9. svibnja 2014. održan 29. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. Kao i svake godine, skup je okupio je nekoliko stotina domaćih i međunarodnih stručnjaka, uključujući i čelnike tvrtki iz plinskog gospodarstva, koji su progovorili o aktualnostima u djelovanju svojih kompanija, kao i budućim pravcima njihova razvoja. Kroz znanstveno-stručna predavanja, okrugle stolove i panele skup se i ove godine pokazao važnim mjestom razmjene stručnih znanja i iskustava. 

U sklopu svečanog otvaranja skupa pozdravni govor u ime tvrtke Plinacro održao je predsjednik Uprave Marin Zovko, koji je u uvodnom dijelu podsjetio kako je Plinacro, dovršetkom IV. dionice plinovodnog sustava Like i Dalmacije, osigurao 95 postotnu pokrivenost teritorija Republike Hrvatske modernim plinskim transportnim sustavom te je predstavio najvažnije Plinacrove razvojne projekte, posebice među njima izdvojivši Jonsko-jadranski plinovod (IAP) i projekt otpremnih plinovoda za planirani LNG terminal. U zaključnom dijelu osvrnuo se na promjene do kojih je u proteklih godinu dana došlo na tržištu plina, a koje su imale utjecaja na ulogu i djelovanje Plinacra kao operatora transportnog sustava.
 


U nastavku skupa svoje su radove i ove godine prezentirali Plinacrovi stručnjaci, predstavivši tom prigodom novi desetogodišnji plan razvoja plinskog transportnog sustava RH 2014.-2023., projekte Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) i interkonekcijskog plinovoda Rogatec-Zabok-Lučko, proces certifikacije operatora transportnog sustava i njegov utjecaj na tržište plina te tehničke mjere zaštite plinovoda.