Plinacro dobitnik priznanja na Danu plina

U organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP)  danas  je radnom i svečanom sjednicom Skupštine Udruge obilježen 15. listopada – Dan plina. Skup, koji je i ove godine okupio znatan broj stručnjaka za plin, svečano je otvorio predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić.
 
U radnom dijelu Skupštine, čije su glavne teme bile spremnost transportnog sustava za zimsku sezonu i opskrba plinom, izlaganje je održao i Željko Konopek, direktor Sektora transporta plina Plinacra. Tom prigodom stručnoj javnosti i okupljenim predstavnicima medija Konopek je još jedanput potvrdio da će Plinacro – kao operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, zadužen za sigurnost i pouzdanost sustava – potpuno spremno dočekati nastupajuću sezonu grijanja te će Plinacrov transportni sustav plinovoda, kao i dosad, biti pripravan kako bi u svim uvjetima pretransportirao sve ugovorene količine plina. Naglasio je kako su, nakon izgradnje interkonekcije prema Republici Mađarskoj, 75 barskog sustava i plinovoda Pula-Karlovac, osigurani dovoljni kapaciteti na ulazima u transportni sustav te kako se ni na izlazima iz transportnog sustava ne očekuju problemi. U nastavku je dao pregled najznačajnijih radova na održavanju transportnog sustava, koji su za cilj imali osiguranje uvjeta za transport te povećanje razine pouzdanosti i sigurnosti transportnog sustava.

U završnici radnog dijela Skupštine izvršen je izbor budućih članova upravnih tijela Hrvatske stručne udruge za plin za razdoblje od 2013. do 2017. godine, te su u Upravni odbor HSUP-a imenovani i predstavnici Plinacra: Ivana Marković, direktorica Sektora tehnološkog upravljanja te Vladimir Đurović, direktor Službe strateškog razvoja.
 
U svečanom dijelu Skupštine HSUP-a tvrtki Plinacro je dodijeljeno priznanje za posebni razvoj i izgradnju plinskog transportnog sustava na razini Republike Hrvatske i na regionalnoj razini. U ime Plinacra priznanje je primio predsjednik Uprave mr.sc. Marin Zovko, koji je zahvalio Hrvatskoj stručnoj udruzi za plin što je prepoznala dosadašnje Plinacrovo djelovanje. Dodao je kako je spomenuto priznanje najbolja potvrda da su ispunjena Plinacrova nastojanja da na najbolji mogući način pridonese sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta plinom te predstavlja vrijedan poticaj za daljnji rad. Zaključno je podsjetio kako Plinacro nastavlja s razvojnim aktivnostima te u idućem desetogodišnjem razdoblju planira potencijalna ukupna ulaganja od preko 9 milijardi kuna, izdvojivši među planiranim projektima Jonsko-jadranski plinovod te ulaganja u interkonekciju Rogatec-Zabok i izgradnju novih kompresorskih stanica.