Plinacro i Gazprom potpisali Plan aktivnosti o provođenju projekta Južni tok

U nazočnosti ministra gospodarstva Republike Hrvatske g. Ivana Vrdoljaka, predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović i zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke JSC Gazprom Aleksander Medvedev danas su u poslovnoj zgradi tvrtke Plinacro u Zagrebu potpisali Plan aktivnosti o provođenju Projekta Južni tok na teritoriju RH od 2013. do 2016. g. (odvojak plinovoda) između tvrtki Plinacro d.o.o. i JSC Gazprom.
Potpisivanju Plana aktivnosti nazočili su i generalni direktor projekta Južni tok Leonid Chugunov, glavni izvršni direktor tvrtke Gazprom-Neft Alexander Dyukov, savjetnik tvrtke Gazprom Schweiz  Borislav Maletić, predstavnici Ministarstva gospodarstva, Centra za praćenje investicija u energetskom sektoru (CEI) te članovi Uprave tvrtke Plinacro.
Svečanim potpisivanjem Plana aktivnosti nacionalni operator Republike Hrvatske – Plinacro d.o.o. i njegov ruski partner JSC Gazprom potvrdili su obostrani interes i zajedničko sudjelovanje dviju kompanija u Projektu Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske (odvojak plinovoda) te se međusobno obvezali na ispunjenje Planom aktivnosti predviđenih terminskih planova u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Tako je Planom aktivnosti predviđena izgradnja odvojka plinovoda kapaciteta 2,7 milijardi m3 na godinu, koji će iz Srbije u Hrvatsku ući kod Sotina te novoizgrađenom trasom u dužini od 100 km doći do Slobodnice. Plinacro i Gazprom do srpnja će osnovati zajedničku tvrtku Južni tok Hrvatska, u kojoj će obje kompanije sudjelovati s jednakim udjelima, a zatim slijedi potpisivanje ugovora o transportu plina, izrada idejnog projekta, natječaj za nabavu opreme (do rujna 2014.) i izvođača radova (svibanj 2015.). Izvođenje radova na hrvatskom odvojku Južnog toka počet će u srpnju 2015., a puštanje plinovoda u rad predviđa se za prosinac 2016. godine.
Predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović prigodom potpisivanja Plana aktivnosti izjavio je: "Ovo je dobar posao za Plinacro jer će Gazprom zakupiti kompletan kapacitet plinovoda u oba dobavna pravca, a garantirana stopa povrata na kapital iznosi 8% na godinu. Ovo će biti direktan plinski spoj Rusije i Hrvatske, koji će omogućiti dobavu plina bez posrednika, a što znači jeftiniji plin za industriju i građanstvo. Riječ je o investiciji vrijednoj 60 milijuna eura, a temeljni kapital koji Plinacro treba unijeti u zajedničku kompaniju iznosi 77 milijuna kuna te sredstva za to već imamo osigurana iz ostvarene, zadržane dobiti tvrtke.". Zamjenik glavnog izvršnog direktora tvrtke Gazprom g. Aleksander Medvedev kazao je da je osim za dobavu plina, Gazprom zainteresiran za ulaganje u dvije plinske elektrane kao i za prodaju struje iz njih. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak  izjavio je da je "Hrvatska mala zemlja, čija potrošnja plina nije presudna za Gazprom, ali činjenica da takva kompanija pokazuju poslovni interes za Hrvatsku pokazuje kako Republika Hrvatska zauzima svoju poziciju na europskom energetskom tržištu. Jedan od razloga nekonkurentnosti naše industrije jest visoka cijena plina. Naš je posao osigurati najjeftinju opskrbu građanima i industriji, a to će im omogućiti upravo ovaj projekt koji će zajednički realizirati Plinacro i Gazprom.".