Plinacro na jubilarnom, 10. Danu plina

Pouzdanost opskrbe prirodnim plinom i spremnost transportnog sustava te sustava skladišta plina tijekom predstojeće sezone grijanja bile su najvažnije teme svečane sjednice Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) kojom je obilježen 15. listopada – Dan plina. I ove godine, jubilarni 10. Dan plina okupio je iznimno velik broj najvažnijih hrvatskih stručnjaka za plin: svečanoj sjednici HSUP-a prisustvovali su predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Hrvatskog operatora tržišta energijom (HROTE), kao i predsjednici i članovi Uprava te direktori svih relevantnih energetskih subjekata iz plinskog sektora.
Tijekom radnog dijela svečane sjednice Skupštine HSUP-a, predsjednik Uprave Plinacra Mladen Antunović održao je izlaganje pod nazivom „Spremnost transportnog sustava za ogrjevnu sezonu 2012/2013.“, kojim je stručnoj javnosti i okupljenim predstavnicima medija još jedanput potvrdio da će tvrtka Plinacro d.o.o. – kao operator plinskoga transportnog sustava RH, nadležan za sigurnost i pouzdanost transportnog sustava, potpuno spremno dočekati nastupajuću sezonu grijanja te da će Plinacrov transportni sustav plinovoda, kao i dosad, biti pripravan da u svim uvjetima pretransportira sve ugovorene količine plina.
Istodobno, predsjednik Uprave Plinacra upozorio je javnost kako je u ovom trenutku tek 16 opskrbljivača plinom (od njih ukupno 48 s dozvolom za opskrbu) rezerviralo plinske transportne kapacitete na godišnjoj razini za potrebe svih svojih kupaca, što je znatno manje nego lani i čini sigurnost opskrbe plinom upitnom. Sudeći prema rezervacijama transportnih kapaciteta, opskrba plinom na pojedinim bi distribucijskim područjima već u listopadu mogla postati kritična u slučaju pada temperature ispod +8 °C. A promatraju li se rezervacije za siječanj, rezervirani kapaciteti na izlazu iz Plinacrovog sustava znatno su ispod realnih potreba i u stanju su pokriti potrebe kupaca samo do -3 °C. S druge strane, a s obzirom na to da je Plinacro zadužen i za rezervaciju kapaciteta za uvoz plina, budu li opskrbljivači i trgovci doista realizirali rezervirane kapacitete na ulazima Rogatec i Donji Miholjac, plin uskladišten u PSP Okoli i domaća proizvodnja moći će zadovoljiti potrebe potrošnje plina do -12 °C.
U svečanom dijelu Skupštine HSUP-a kojom je obilježen ovogodišnji Dan plina, godišnje priznanje za zapaženi stručni i znanstveni stručni doprinos u pojedinim segmentima plinskog gospodarstva RH i stvaranje preduvjeta za njegov daljnji razvoj dodijeljeno je dr. sc. Darku Pavloviću, dipl. ing. savjetniku predsjednika Uprave Plinacra.