Rovinj i Poreč dobili plin

Plinacro je danas započeo isporuku prirodnog plina istarskim gradovima Poreču i Rovinju. Naime, na zahtjev  tamošnjeg operatora distribucijskog sustava pulske Plinare ti gradovi su, preko područnih odorizacijskih  stanica danas priključeni na plinski sustav Vodnjan-Umag
Izgrađeni plinovodni sustava Vodnjan−Umag koji je spojen na magistralni plinovod Pula-Karlovac označio je nastavak cjelovite plinofikacije Istre kao sastavnog dijela Plana razvoja, izgradnje i plinofikacije Republike Hrvatske do 2011. godine, a za čiju je provedbu zadužen Plinacro. Riječ je o magistralnom plinovodu dužine 71 km, promjera DN 300 i nazivnog tlaka od 50 bar s pet mjerno-redukcijskih stanica: Pula, Rovinj, Poreč, Kovri i Umag. Nakon opsežnih arheoloških istraživanja, radovi na izgradnji magistralnog plinovoda Vodnjan−Umag počeli su u svibnju 2009., a završili u siječnju 2010. godine. Ukupna vrijednost obavljenih radova i ugrađene opreme iznosila je  186 milijuna kuna, od čega su građevinski radovi stajali 108 milijuna kuna.
Na plinovodni sustav Pula-Karlovac, donosno Vodnjan-Umag već su ranije spojeni Pula i Umag. Današnjim priključenjem Poreča i Rovinja zaokruženi su poslovi na plinofikaciji Istre tako da najrazvijenija turistička regija Hrvatske od danas na raspolaganju ima  mogućnost korištenja ekološki i ekonomski najpogodnijeg energenta današnjice. 
 
Sljedeća tema:
I Zadar dobio plin