I Zadar dobio plin

Širenjem mreže magistralnih i distributivnih plinovoda sve više gradova na jadranskoj obali, priobalju i kontinentu dobiva prirodni plin. Nakon što su krajem godine gradovi Rovinj, Poreč i Ogulin spojeni na plinski transportni sustav Plinacra, danas je, nakon spajanja započelo punjenje i EVN-ova plinskoga distribucijskog sustava, odnosno plinske mreže grada Zadra. Naime, spajanje i punjenje plinske mreže grada Zadra uslijedila je nakon izgradnje prve faze visokotlačnog i srednjotlačnog plinovoda te dobivene dozvole za distribuciju plina od Hrvatske energetske regulatorne agencije.  
Kako doznajemo EVN Croatia Plin nedavno je započeo s radovima i u Biogradu, a radovi bi uskoro trebali započeti i u Benkovcu. Za Splitsko-dalmatinsku županiju u tijeku je izbor projektanata i izrada idejnog rješenja, a radovi bi mogli započeti na jesen ove godine.
U Šibensko-kninskoj županiji uz ispitivanje tržišta pri kraju je prva faza izrade konačnog idejnog rješenja nakon kojeg slijedi podnošenje zahtjeva za izdavanje potrebnih dozvola. EVN Croatia Plin u trima dalmatinskim županijama za koje su dobili koncesiju za distribuciju plina (Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj) planiraju izgraditi ukupno 1450 kilometara plinske mreže koja će biti spojena na magistralni plinovod Bosiljevo-Split. Posljednji, IV. dio plinskog transportnog sustava Like i Dalmacije, plinovod od Benkovca do Dugopolja trebao bi se završiti do kraja srpnja ove godine.  
 
Prethodna tema:
I Zadar dobio plin