Plinacro na 3. plinskoj energetskoj konferenciji u Splitu

Problemi distribucije i opskrbe plinom, daljnji razvoj hrvatskoga plinskog sustava te nastavak plinofikacije Dalmacije ključne su teme prvoga dana 3. plinske energetske konferencije, koja se već tradicionalno, u organizaciji zagrebačke tvrtke Energetika marketing 10. i 11. studenog održava u Splitu.
Plinska energetska konferencija u Splitu jedan je od najvećih i najvažnijih energetskih događaja u Hrvatskoj koja je okuplja brojne domaće i inozemne stručnjake iz područja energetike, a posebice plina i plinskoga gospodarstva. Tako je i ovogodišnja, treća po redu Konferencija počela uvodnim izlaganjima predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Nataše VUJEC, dipl. ing., državne tajnice za energetiku i rudarstvo te Darka HORVATA, dipl. ing., ravnatelja Uprave za energetiku, koji su istaknuli kako će u 21. stoljeću plin postati i ostati najvažniji energent, a za što se Hrvatska već sada priprema i razvojem vlastitoga plinskog sustava, kao i novim razvojnim projektima koji uključuju povezivanje na međunarodne projekte plinovoda te izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin. Uz to, a vezano uz stanje na tržištu plina, naglašeno je da ono „uskoro više neće moći prihvaćati slabe i neorganizirane sudionike“.  
U sklopu uvodnih predavanja direktor Plinacra Jerko Jelić Balta predstavio je stanje hrvatskoga plinskog sustava te je tom prigodom stručnoj javnosti i okupljenim predstavnicima medija još jedanput potvrdio da će tvrtka Plinacro – kao operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, zadužena za sigurnost i pouzdanost sustava – potpuno spremno dočekati nastupajuću sezonu grijanja, a Plinacrov će transportni sustav plinovoda, kao i dosad, biti pripravan kako bi u svim uvjetima pretransportirao sve ugovorene količine plina. Također, predstavio je i nove razvojne planove Plinacra čija će realizacija omogućiti Republici Hrvatskoj zauzimanje strateški važne pozicije na energetskoj karti Europske unije.
I direktorica Plinacrovog Sektora tehnološkog upravljanja Ivana Marković održala je predavanje pod nazivom „Operator transportnog sustava i tržište plina“, u kojem je objasnila zadaću tvrtke Plinacro kao nacionalnog operatora transportnog sustava i njegovu ulogu unutar novoga modela tržišta plina, dok je rukovoditelj Plinacrove Službe tehničke zaštite Ivan Radoš u svom izlaganju upozorio na sve aktivnosti koje Plinacro provodi kako bi u svakom trenutku zajamčio apsolutnu sigurnost svih plinovoda i objekata hrvatskoga plinskog sustava. Također, stručnjaci Plinacrove tvrtke-kćeri PSP (Podzemno skladište plina) d.o.o. upozorili su na nužnost dogradnje podzemnog skladišta plina Okoli (dvije nove bušotine) i gradnje novoga, vršnog skladišta u Grubišnom Polju.