Plinacro donirao milijun kuna za razminiranje Konavala

Predstavnici tvrtke Plinacro d.o.o. danas su Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uručili donaciju od milijun kuna za projekte razminiranja područja općine Konavle. Doniranim sredstvima HCR će pirotehnički pretražiti i razminirati površinu od 123.312 četvornih metara, na području sjeverno od graničnog prijelaza Karasovići s Crnom Gorom te uz cestu od Prapratnog do državne granice s Bosnom i Hercegovinom. Cjelokupan posao razminiranja, za koji je uz Plinacro donaciju dala i tvrtka Narodne novine d.d. bit će završen tijekom prosinca ove godine.
Direktor Plinacra Jerko Jelić Balta tom je prigodom izjavio: „Doniranjem milijun kuna iz sredstava svoga redovitog poslovanja za projekte razminiranja Plinacro se potvrđuje kao društveno odgovorna tvrtka koja pridonosi kvaliteti i sigurnosti života u Republici Hrvatskoj.“.
U proteklih desetak godina Plinacro je – nekoć kao dio Ininog sustava, a od 2002. kao energetski subjekt u 100%-tnom vlasništvu Vlade Republike Hrvatske, za poslove razminiranja površine veće od 4,5 milijuna četvornih metara dosad izdvojio oko 56 milijuna kuna i time dao veliki doprinos projektu čišćenja Hrvatske od mina. O iznimnoj važnosti tog projekta dovoljno govori činjenica da je od završetka Domovinskog rata do danas od zaostalih mina u Hrvatskoj poginulo 509 ljudi. Prema riječima djelatnika HCR-a u Hrvatskoj je ostalo još 767 četvornih kilometara minski sumnjivog zemljišta koje se planira razminirati do 2019. godine. 
Plinacro d.o.o. se problemom miniranih područja sustavno bavi od samog osnivanja tvrtke. Prve radove razminiranja na trasama plinovoda za Plinacro je obavljala specijalna policija MUP-a RH, a nakon toga AKD Mungos u doba kad je Plinacro još bio dio Inina sustava. Utemeljenjem Hrvatskog centra za razminiranje sa sjedištem u Sisku, pirotehnički se radovi sustavno i organizirano provode preko HCR-a. Najvažniji radovi razminiranja, a kasnije i pirotehničkog pretraživanja obavljeni su na područjima istočne Slavonije (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija), zapadne Slavonije (Požeško-slavonska županija), području Posavine (Sisačko-moslavačka županija), a u novije vrijeme na području Like i Dalmacije (Karlovačka, Ličko-senjska, Zadarska i Šibensko-kninska županija). Za potrebe redovnog održavanja postojećih plinovoda koji prolaze minski sumnjivim područjima razminiran je koridor širine 10 m (po 5 m od svake osi plinovoda), kao i prilazne ceste širine 4 do 6 m ili do 2 metra od ruba ceste ili poljskog puta. Za potrebe izgradnje investicijskih objekata razminirao se koridor širine 30 m, a za potrebe plinovodnog sustava Like i Dalmacije širine 50 m, s tim da je prostor gdje su planirana odlagališta cijevi, smještaj strojeva i slično razminiran i na znatno većoj površini. Radovi razminiranja uvijek su usklađivani s HCR-om kao krovnom organizacijom, ali i sa svim ostalim sudionicima u postupku razminiranja: MUP-om, HEP-om, Hrvatskim šumama, HAC-om, HC-om, Hrvatskim vodama, JANAF-om, jedinicama lokalne samouprave i dr.