Pripreme za sezonu grijanja

Tvrtka Plinacro provodi posljednje pripreme za nadolazeću sezonu grijanja. U protekla dva tjedna na međunarodnom plinovodu Rogatec – Zabok promjera 500 mm u ukupnoj duljini 37,691 km, obavljeno je čišćenje te snimanja  stanja stjenke plinovoda. Riječ je o tzv. in-line inspekciji koju je obavila tvrtka ROSEN EUROPE B.V. sa sjedištem u Nizozemskoj u radnim uvjetima i bez utjecaja na isporuku plina.

Kako se početak plinovoda nalazi u slovenskom Rogatecu  svi radovi su dogovoreni i koordinirani sa slovenskim operatorom transportnog sustava, tvrtkom Geoplin-plinovodi, a prolazak sofisticiranog uređaja izuzetno velike rezolucije (HiRes tool) koji je obavio potrebna snimanja pomno je  praćen  iz Nacionalnog Dispečerskog centra Plinacra.

Nakon analize rezultata Plinacro će dobiti potpunu snimku tzv. geometrije i prostornih koordinata plinovoda  s eventualnim fizičkim oštećenjima te uvid u stanje stijenki cijevi plinovoda.
Stručnjaci Plinacrova Sektora transportna plina očekuju kako će dobiveni podaci potvrditi sigurnost  i spremnost plinovoda  za rad na projektiranom radnom tlaku od 50 bara kojim prirodni plin preko Slovenije stiže u Hrvatsku.