Počeli radovi na iskopu rova budućeg magistralnog plinovoda Benkovac-Dugopolje

Nakon prethodno provedenih arheoloških i speleoloških istraživanja, rješenja imovinsko-pravnih odnosa te obilježavanja i čišćenja trase budućeg magistralnog plinovoda Benkovac – Dugopolje, ovih je dana u blizini Benkovca započela i jedna od najtežih faza radova u kojoj se obavlja iskop rova u koji će se polagati plinovodne cijevi. Za tu namjenu Montmontaža, vodeći član poslovne udruge koja je dobila posao izgradnje IV. posljednjeg dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije,   angažirala je dva posebna višenamjenska stroja „freze“ koji u dalmatinskom  kršu svaki dnevno  može iskopati četristotinjak metara rova. To je veliko jamstvo da će plinovod dužine 96 km i vrijednosti 108 milijuna kuna biti dovršen u skladu s planiranim rokovima do kraja srpnja sljedeće godine, kada će i najveći dalmatinski grad  Split, nakon Zadra biti u mogućnosti koristiti ekološki i ekonomski jedan od najpogodnijih energenata današnjice.

Magistralni plinovod Benkovac-Dugopolje, promjera cijevi od 500 mm i radnog tlaka od 75 bara dio je IV. dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije koji se sastoji  još od regionalnog plinovoda Šibenik–Knin, odvojnih plinovoda za Tisno i Trogir, kao i pripadajućih mjerno-redukcijskih stanica na koje će se priključiti buduća distributivna mreža za te gradove. Ovaj dio sustava lociran je unutar južnog područja Zadarske županije uz  grad Benkovac i općinu  Stankovce, na području Šibensko-kninske županije  kojoj pripadaju gradovi Vodice, Skradin, Šibenik, Drniš, Knin te općine Pirovac, Tisno, Bilice,  i Biskupija, te na području sjevernog dijela Splitsko-dalmatinske županije  uz  grad Solin i općine Prgomet, Primorski dolac, Seget, Lečevica, Klis i Dugopolje.

Radovi na izgradnji spomenutih regionalnih i odvojnih plinovoda koji su počeli u ljeto 2010. godine  u završnoj su fazi i praktično spremni za prihvat prirodnog plina i njegovo prosljeđivanje koncesionaru za područje Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije – tvrtka EVN Croatia.
Dovršetkom projekta Izgradnje plinovodnog sustava Like i Dalmacije  bitno će se  povećati pokrivenost Republike Hrvatske transportnim sustavom plinovoda te omogućiti uporaba prirodnog plina i u te dvije hrvatske regije čije je stanovništvo, ali i gospodarstvo dosad bilo ovisno o manje konkurentnim energentima. Time će se Republika Hrvatska po dostupnosti prirodnog plina svrstati u red visoko-razvijenih zemalja Europe.