Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor pustila u rad III. dio Plinovodnog sustava Like i Dalmacije

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa Jadranka Kosor danas je u u prostoru Plinacrove novoizgrađene mjerno-redukcijske stanice (MRS) Zadar, koja se nalazi u mjestu Babindub pokraj Zadra, pustila u rad III. dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije. Time je Plinacro uspješno i potpuno u skladu sa zadanim rokovima svladao i najtežu dionicu budućega magistralnog plinovoda Bosiljevo–Split, a prirodni je plin stigao u Dalmaciju.
Uz predsjednicu Vlade RH gđu Jadranku Kosor, svečanom obilježavanju završetka izgradnje i puštanju u rad III. dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije prisustvovali su i ministar gospodarstva rada i poduzetništva g. Đuro Popijač, ministar mora, prometa i infrastrukture g. Božidar Kalmeta, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva g. Branko Bačić, saborski zastupnici, župani Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici ministarstava, županijskih, općinskih i gradskih uprava s područja Zadarske županije te brojni drugi gospodarstvenici.
Okosnica trećeg dijela Plinovodnog sustava Like i Dalmacije jest 91,3 km dugačka dionica magistralnog plinovoda od Gospića do Benkovca, nazivnog promjera 500 mm i maksimalnoga radnog tlaka od 75 bar (DN 500/75). Nakon prethodno provedenih arheoloških i speleoloških istraživanja, izvođenje radova na 31,8 milijuna eura vrijednoj izgradnji magistralnog plinovoda Gospić−Benkovac počelo je krajem ožujka 2010. godine te je, potpuno u skladu s terminskim planovima, završeno u roku od 360 dana, to jest krajem ožujka ove godine.
Istodobno s izgradnjom glavnoga, magistralnog plinovoda počelo je i izvođenje radova na izgradnji 36,9 km dugačkoga regionalnog plinovoda Benkovac–Zadar DN 300/75, odvojnih plinovoda za Benkovac (DN 200/75, dužine 12,7 km) i Obrovac (DN 300/75, dužine 5,7 km), Plinovodi su izgrađeni od čeličnih cijevi maksimalnoga radnog tlaka 75 bar, a na njihovim je krajnjim točkama izgrađeno pet mjerno-redukcijskih stanica (MRS): Gračac, Obrovac, Zadar, Biograd i Benkovac, maksimalnog kapaciteta 2x4000 m3/h, koje služe za buduće potrebe isporuke prirodnog plina lokalnom distributeru i/ili industrijskim potrošačima. 
Radove na izgradnji III. dionice magistralnog plinovoda Bosiljevo−Split, od Gospića do Benkovca, uključujući i izgradnju mjerno-redukcijskih stanica Gračac i Benkovac te sve radove potrebne za puštanje u rad ove dionice plinovoda, izvodio je hrvatsko-talijanski konzorcij tvrtki Dalekovod d.d. i Ghizzoni Spa. Pritom je talijanska tvrtka Ghizzoni izvodila specijalizirane strojarsko-montažne radove na izgradnji plinovoda, dok je hrvatski partner u konzorciju – tvrtka Dalekovod d.d. bila zadužena za građevinske i sve ostale radove.    
Izvođač radova izgradnje odvojnog plinovoda za Obrovac i MRS Obrovac bila je tvrtka Monter–Strojarske montaže d.d., dok je tvrtka Montmontaža–Plinovodovod d.o.o. bila zadužena za izgradnju plinovoda Benkovac–Zadar, odvojnog plinovoda za Biograd, kao i mjerno-redukcijskih stanica (MRS) Zadar i  Biograd.
Usprkos specifičnim geomorfološkim uvjetima tog područja, iznimnoj težini trase plinovoda (prijelaz Velebita) te izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima tijekom zimskih mjeseci, Plinacro je i ovu, tehnički najzahtjevniju dionicu Plinovodnog sustava Like i Dalmacije završio potpuno u skladu s terminskim planovima te je, nakon obavljena tehničkog pregleda, krajem svibnja ishođena i uporabna dozvola za novoizgrađeni dio plinovodnog sustava.  
Time je tvrtka Plinacro d.o.o. nastavila uspješno i u zadanim rokovima provoditi Plan razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske do 2011. godine. Također, završetkom radova i ishođenjem uporabne dozvole za III. dio Plinovodnog sustava Like i Dalmacije, Plinacro je ostvario sve preduvjete da se – odmah nakon što koncesionar za ovo područje – tvrtka EVN Croatia izgradi distributivnu mrežu plinovoda – gradu Zadru i Zadarskoj županiji – prvima u Dalmaciji – omogući opskrba prirodnim plinom, kvalitetnim i ekološki prihvatljivim energentom koji će zasigurno omogućiti dodatni zamah razvoju turizma i gospodarstva ovog područja.