Obavljena kontrola plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske

U sklopu svojih redovitih aktivnosti djelatnici Plinacrova Sektora transporta plina protekli su tjedan obišli 520 km trase visokotlačnih magistralnih i regionalnih plinovoda kako bi obavili nadzor nepropusnosti plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske. Naime, tijekom ljetnih mjeseci, a s obzirom na povećanu opasnost od požara, djelatnici Plinacra posebnu pozornost posvećuju provjeri stanja objekata, trasa i pristupnih putova.
Provedenom kontrolom obuhvaćeni su dijelovi 75-barskih plinovoda Lučko–Ivanja Reka, Zagreb Istok–Kutina, Pula–Karlovac te 50-barskih plinovoda Zagreb Zapad–Zagreb Istok, Ludbreg–Koprivnica, Budrovac–Varaždin, Vodnjan–Umag, Mihovljan–Šenkovec i Mihovljan–Mursko Središće. Također, obavljena je i provjera dosad izgrađenih dijelova plinovodnog sustava Like i Dalmacije – sve do Zadra u kojem se sljedeći tjedan očekuje obilježavanje završetka radova na trećem dijelu sustava: dionice od Gospića do Zadra.
Sva ispitivanja, kojima su bili obuhvaćeni i nadzemni objekti navedenih plinovoda, obavljena su plinodetektorima te je utvrđeno kako niti na jednom spoju, instalaciji ili ugrađenoj opremi nije zabilježeno propuštanje plina. Istodobno, provjereno je stanje te su obavljena udešavanja mjerne, sigurnosne i regulacijske opreme, kao i provjera stanja elektroenergetskih objekata i opreme u električnoj izvedbi.
Redovit sustav nadzora se nastavlja, a tijekom godine djelatnici Sektora transporta plina Plinacra d.o.o. u više navrata obiđu i prekontroliraju cjelokupnu trasu od gotovo 3300 kilometara plinovoda te preko 2000 nadzemnih objekata koliko ih je u sastavu plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske.