Plinacro i HEP osnovali tvrtku LNG Hrvatska d.o.o.

U poslovnoj zgradi Plinacra u Zagrebu danas je potpisan je Društveni ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke između tvrtki Plinacro d.o.o. i HEP d.d, a čime je i formalno osnovano trgovačko društvo LNG Hrvatska d.o.o.
Društveni ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke potpisali su predsjednik Uprave PLINACRA Jerko Jelić Balta i predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, koji ujedno čine i Skupštinu Društva LNG Hrvatska d.o.o. Istodobno, predsjednikom Uprave novoosnovanoga trgovačkog društva LNG Hrvatska d.o.o. imenovan je Goran Frančić, direktor Sektora razvoja tvrtke Plinacro d.o.o., a članom Uprave Dubravko Lukačević, član Uprave HEP-a d.d..
U skladu s preporukom Vlade Republike Hrvatske, tvrtke Plinacro d.o.o. i HEP d.d. izradile su i usuglasile ugovor o osnivanju zajedničke kompanije LNG Hrvatska d.o.o. koja bi trebala preuzeti 11%-tni udio u Adria LNG-konzorciju, s tim da će unutar zajedničke tvrtke svaki od partnera sudjelovati u ravnomjernom udjelu 50:50 posto. Budući da su obje tvrtke već provele nužnu proceduru (odluke Uprava Društva, odobrenja Nadzornih odbora i Skupština Društva), današnjim potpisivanjem Društvenog ugovora o osnivanju zajedničke tvrtke LNG Hrvatska stekli su se svi potrebni uvjeti za registraciju novoosnovanoga trgovačkog društva pri Trgovačkom sudu. U međuvremenu su partneri u zajedničkoj tvrtki – Plinacro d.o.o. i HEP d.d. upućivanjem zajedničkog pisma Adria LNG-konzorciju potvrdili svoju spremnost za početak pregovora o ulasku u konzorcij te time i operativno pokrenuli proces uključenja tvrtke LNG Hrvatska d.o.o. u Adria LNG-konzorcij.
Prigodom potpisivanja Društvenog ugovora o osnivanju zajedničke tvrtke između tvrtki Plinacro d.o.o. i HEP d.d. predsjednik Uprave Plinacra Jerko Jelić Balta izjavio je: „Nacionalni operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske – tvrtka Plinacro d.o.o. u pregovore o realizaciji projekta Adria LNG-terminala uključena je još tijekom 2006. godine. Pritom je njezin primarni interes u tom projektu izgradnja i operiranje plinovodima za evakuaciju LNG-a s Krka na kopno i dalje prema konačnim destinacijama, a što i jest osnovna djelatnost Plinacra. Današnje osnivanje tvrtke LNG Hrvatska, između Plinacra i HEP-a, iznimno je važan korak bliže donošenju konačne odluke o izgradnji i realizaciji tog kapitalnog i strateški uistinu važnog projekta, kako za RH tako i za širu regiju jugoistočne i centralne Europe.“