Dan plina

Sigurnost opskrbe plinom tijekom predstojeće sezone grijanja bila je najvažnija tema svečane sjednice Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) kojom je obilježen 15. listopada – Dan plina. I ove godine Dan plina okupio je iznimno velik broj najvažnijih hrvatskih stručnjaka za plin: svečanoj sjednici HSUP-a prisustvovali su predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Energetskog instituta Hrvoje Požar, kao i predsjednici Uprava te direktori svih relevantnih energetskih subjekata iz plinskog sektora.
Tijekom radnog dijela svečane sjednice Skupštine HSUP-a, predsjednik Uprave Plinacra Jerko Jelić Balta održao je izlaganje pod nazivom „Transportni i skladišni sustav“, kojim je stručnoj javnosti i okupljenim predstavnicima medija još jedanput potvrdio da će tvrtka Plinacro d.o.o. – kao operator plinskoga transportnog sustava RH nadležan za sigurnost i pouzdanost sustava – potpuno spremno dočekati nastupajuću sezonu grijanja te da će Plinacrov transportni sustav plinovoda, kao i dosad, biti pripravan da u svim uvjetima pretransportira sve ugovorene količine plina.
 
Predsjednik Uprave Plinacra, kao stopostotnog vlasnika tvrtke PSP (Podzemno skladište plina) d.o.o. u svom je izlaganju istaknuo i potpunu pripremljenost operatora skladišnog sustava. Naime, zahvaljujući odvajanju triju proizvodnih platformi podzemnog skladišta plina te prenamjeni dviju bušotina, povećan je kapacitet povlačenja plina iz podzemnog skladišta u Okolima za 25.000 m³/h, a što znači povećanje maksimalnog kapaciteta (koji se mijenja ovisno o količini plina, odnosno tlaku u skladištu) sa sadašnjih 240.000 m3/dan na 265.000 m3/dan. Također, dodatnoj sigurnosti skladišnog sustava opskrbe plinom u predstojećoj ogrjevnoj sezoni svakako će pridonijeti i utiskivanje plina iznad projektiranoga radnog volumena skladišta od 553 milijuna prostornih metara plina, koje se, uz suglasnost MINGORP-a, provodi ove godine. Naposljetku, najavio je da će tvrtka PSP d.o.o. do 2013. godine izgraditi manje skladište plina u Grubišnom Polju, kapaciteta 100.000 m³/h, a koje će pokrivanjem vršne potrošnje, dodatno poboljšati efikasnost skladišta u Okolima.
 
Prethodna tema:
Dan plina