Potpisan ugovor o isporuci čeličnih cijevi za MP Slobodnica−Donji Miholjac DN 800

Predsjednik Uprave Plinacra Jerko Jelić Balta i član Uprave Damir Pogorevc danas su u poslovnoj zgradi tvrtke u Zagrebu s predstavnicima tvrtke Umran Celik Boru Sanayii A.S. iz Istanbula potpisali Ugovor o isporuci čeličnih cijevi za magistralni plinovod Slobodnica−Donji Miholjac DN 800. Naime, turska tvrtka Umran Celik taj je posao dobila kao najpovoljniji ponuditelj na međunarodnome javnom natječaju koji je proveden prema Vodiču za nabavu Europske investicijske banke (EIB).
Uz predstavnike tvrtke Umran Celik, potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktor Sektora investicija Dubravko Kamenečki te direktorica Službe nabave Željka Frelich.
 
Potpisivanje ugovora o isporuci čeličnih cijevi važan je korak za realizaciju interkonekcijskog plinovoda Hrvatska–Mađarska, koji je sastavni i najvažniji projekt Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske do 2011. godine. Na hrvatskoj strani taj projekt uključuje plinovode Slobodnica–Beničanci–Donji Miholjac i Donji Miholjac–Dravaszerdahely ukupne duljine 88 km, a na mađarskoj strani plinovode Dravaszerdahely–Bata–Városfold ukupne duljine 210 km. Izgradit će se kao jedinstveni plinovod dimenzija DN 800, kapaciteta 6,5 mlrd. m3 na godinu, radnog tlaka od 75 bar i mogućnošću protoka plina u oba smjera pri jednakim uvjetima. Rok dovršetka interkonekcije je do kraja 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 395 milijuna eura.