Ministrica Matulović Dropulić posjetila gradilište magistralnog plinovoda Vodnjan-Umag

Predsjednik Uprave Plinacra Branko Radošević u četvrtak je, 14. svibnja 2009. godine, ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH te predsjednici Nadzornog odbora Plinacra gđi Marini Matulović Dropulić predstavio planiranu dinamiku upravo započetih radova na nastavku cjelovite plinofikacije Istre, to jest na izgradnji plinovodnog sustava Vodnjan−Umag. Ministrica Matulović Dropulić posjetila je i gradilište magistralnog plinovoda Vodnjan–Umag te izrazila svoje zadovoljstvo početkom radova koji se izvode potpuno u skladu s projektima, zakonskom regulativom i pravilima struke, poštujući pritom iznimno visoke standarde zaštite okoliša i primjenu najsuvremenijih tehničkih rješenja koja jamče sigurnost kako za plinovod tako i za okolinu.
Uz članove Nadzornog odbora i Uprave Plinacra, predstavljanju dinamike plinofikacije Istre prisustvovali su i župan Istarske županije g. Ivan Jakovčić u pratnji dožupana, gradonačelnici Buja, Novigrada, Poreča, Rovinja i Vodnjana te direktor Plinare Pula.
 
Tom je prigodom ministrica Matulović Dropulić izjavila: „Prioritet plinofikacije Republike Hrvatske prepoznat je 2004. godine, a od 2005. g. do sada nositelj tog projekta – tvrtka Plinacro sve je radove odradila besprijekorno, u zacrtanim rokovima. U samo tri godine Plinacro je izgradio gotovo 500 km magistralnog plinovoda te plin iz podmorja sjevernog Jadrana učinio dostupnim gotovo cijeloj Hrvatskoj. Kroz Istru je dosad izgrađen magistralni plinovod Pula−Karlovac, koji je na terminalu Pula spojen na podmorski plinovod te mjerno-redukcijska stanica koja je omogućila korištenje prirodnog plina Puli i južnoj Istri. Sada je na redu dovršetak plinovoda Vodnjan−Umag kojim će se omogućiti dobava plina za cijelu središnju i zapadnu Istru.“
Također, ministrica Matulović Dropulić i ovom je prilikom upozorila da izgradnja distributivne mreže treba početi na vrijeme kako bi se potrošačima u deset gradova i općina srednje i zapadne Istre doista i omogućilo priključivanje na magistralni plinovod te uporaba prirodnog plina kao ekološki najpogodnijeg energenta.
Predsjednik Uprave Plinacra Branko Radošević istaknuo je kako su, nakon provedenih arheoloških istražnih radova, zemljani radovi na izgradnji magistralnog plinovoda Vodnjan−Umag počeli 4. svibnja, a njihov završetak predviđen je već koncem studenog ove godine. Riječ je o magistralnom plinovodu dužine 71 km, promjera DN 300 i nazivnog tlaka od 50 bar te četiri mjerno-redukcijske stanice: Rovinj, Poreč, Kovri i Umag.
Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 186 milijuna kuna, a ugovorenih radova 108 milijuna kuna. Na međunarodnome javnom natječaju posao je dobila talijanska tvrtka Ghizzoni, koja je izvodila radove i na dijelu trase magistralnog plinovoda Pula−Karlovac, a kao podizvođači radova najpovoljnije uvjete ponudili su istarskih građevinari udruženi u konzorcij. „Istarski građevinari pokazali su da su dobri izvođači i sigurna sam da će i ovaj posao odraditi na vrijeme.“ – napomenula je ministrica Matulović Dropulić.