Potpisan Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta interkonekcijskog plinovoda Hrvatska–Mađarska

Predsjednik Uprave Plinacra Branko Radošević dr. János Zsuga, glavni izvršni direktor tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission danas su potpisali Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta interkonekcijskog plinovoda između mađarskog Városfolda i Slobodnice u Hrvatskoj, čijom će se izgradnjom 2010. godine povezati plinski transportni sustavi Republike Mađarske i Republike Hrvatske.
Ugovor je potpisan u nazočnosti članice Uprave Plinacra Dragice Krpan te direktora Sektora razvoja Gorana Frančića, a s mađarske strane supotpisnik je István Keresztesi, direktor operacijskog sustava tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission,  mađarskog operatora plinskoga transportnog sustava koji posluje u sklopu Mol grupe.
Potpisivanje Ugovora o zajedničkoj realizaciji (Joint Development Agreement) interkonekcijskog plinovoda Slobodnica–Donji Miholjac–Dravaszerdahely–Bata–Városfold povijesni je trenutak za energetsku budućnost naše zemlje budući da će dovršetkom tog projekta 2010. godine, Republika Hrvatska – nakon više od 30 godina i prvi put od svog osamostaljenja –osigurati novi pravac dobave prirodnog plina.
Naime, sve do realizacije projekta povezivanja hrvatskog i mađarskog plinovodnog sustava, uvoz prirodnog plina u Hrvatsku moguć je jedino putem međudržavnog spojnog plinovoda Rogatec−Zagreb, koji povezuje plinske sustave Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a u rad je pušten u srpnju daleke 1978. godine.
Interkonekcijski plinovod Hrvatska–Mađarska sastavni je i najvažniji projekt Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske do 2011. godine. Na hrvatskoj strani taj projekt uključuje plinovode Slobodnica–Beničanci–Donji Miholjac i Donji Miholjac–Dravaszerdahely ukupne duljine 88 km, a na mađarskoj strani plinovode Dravaszerdahely–Bata–Városfold ukupne duljine 210 km. Izgradit će se kao jedinstveni plinovod dimenzija DN 800/75 bar, kapaciteta 6,5 mlrd. m3 na godinu, radnog tlaka od 75 bar i mogućnošću protoka plina u oba smjera pri jednakim uvjetima. Rok dovršetka interkonekcije je do kraja 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 395 milijuna eura.
Danas potpisani Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta povezivanja plinovodnih sustava nastavak je iznimno uspješne energetske suradnje između Republike Hrvatske i Republike Mađarske te rezultat intenzivnih zajedničkih tehničkih priprema između Plinacra i mađarskog partnera, s kojim je tijekom 2007. godine potpisan Memorandum o razumijevanju, a čime je postignut načelan dogovor obiju strana o realizaciji tog projekta. Uslijedilo je opsežno tehničko usuglašavanje te je 3. srpnja 2008. godine u Zagrebu potpisano i Pismo namjere između tvrtki Plinacro i FGSZ Natural Gas Transmission o realizaciji interkonekcije Varosfold–Slobodnica. Neposredno nakon toga obje su tvrtke pristupile izradi Ugovora o zajedničkoj realizaciji interkonekcijskog plinovoda (Joint development agreement) koji je usuglašen krajem 2008. godine.
Valja napomenuti kako je realizacija interkonekcijskog plinovoda Hrvatska–Mađarska izuzetno važna kako za oba partnera projekta – tvrtke Plinacro i FGSZ, odnosno Republiku Hrvatsku i Republiku Mađarsku, tako i za Europsku uniju. Naime, dovršetkom ovog projekta Republika Hrvatska, uz novi pravac dobave prirodnog plina i iskorištenje najvažnijeg dijela plinske infrastrukture, tu interkonekciju, uključujući i skladišne kapacitete, može iskoristiti i za povezivanje na potencijalno realizirane velike međunarodne plinovodne projekte poput Nabucca, Blue Streama ili South Streama.
Istodobno, ta će interkonekcija, a posebice nakon izgradnje LNG terminala, omogućiti Republici Mađarskoj i Europskoj uniji opskrbu plinom u obrnutom smjeru, iz Hrvatske prema Mađarskoj. Upravo stoga, Europska je komisija uvrstila interkonekcijski plinovod Hrvatska–Mađarska u strateški važne energetske projekte.