Priopćenje za javnost

Stanje plinskoga transportnog sustava RH je nepromijenjeno, a što znači da je - prema obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda te podacima s UMS Rogatec na hrvatsko-slovenskoj granici - ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske
i dalje potpuno obustavljen.
U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 7. siječnja 2009. godine o proglašenju kriznog stanja u opskrbi prirodnim plinom (NN, br. 3/2009), a na temelju Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, Odluke o proglašenju kriznog stanja i Odluke o mjerama za otklanjanje kriznog stanja, proglašen je 4. (četvrti) stupanj smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinim kupcima, koji izravne industrijske kupce na transportnom sustavu te kupce plina na distribucijskim sustavima (osim zaštićenih) obvezuje na ograničenje potrošnje prirodnog plina.
U okviru svojih odgovornosti nacionalnog operatora plinskoga transportnog sustava RH, a u stalnoj koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i INOM d.d. kao opskrbljivačem plinom, Plinacro i dalje kontinuirano analizira i kontrolira uvjete u sustavu te nadzire provođenje propisanih mjera ograničenja potrošnje plina.
Ovim putem Plinacro još jedanput poziva sve kupce plina na štednju i dosljednu primjenu propisanih mjera, a kako bi se, usprkos obustavi ulaza plina iz Rusije, održala sigurnost i pouzdanost plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske te osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca.
 
Prethodna tema:
Priopćenje za javnost
Sljedeća tema:
Priopćenje za javnost