Gledatelji odlučili: Plinofikacija Hrvatske gospodarstveni događaj 2007.

Gledatelji Kapital Networka, prve poslovne televizije, odlučili su da vrijedno priznanje za “Izbor gospodarskog događaja godine" drugu godinu za redom dobije Plinacro, ovaj put za nastavak plinofikacije Hrvatske. Priznanje uz izravni televizijskih prijenos u Novinarskom domu u Zagrebu predsjedniku Uprave Plinacra gospodinu Branku Radoševiću uručio je član Uprave FINE gospodin Tomislav Vintar.

Zahvaljujući se žiriju i gledateljima Kapital Networka gospodin Radošević je izrazio zadovoljstvo što je plinofikacija Hrvatske prepoznata kao jedan od najznačajnijih gospodarstvenih događaja čije će dovršenje omogućiti ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske. Tom prigodom naveo je kako je Hrvatski operator plinskoga sustava, tvrtka Plinacro nakon uspješno završenog prvog investicijskog ciklusa i novoizgrađenih 523 kilometara visokotlačnih plinovoda, uspješno započela i drugi investicijski ciklus u kojem će se od 2007. do 2011. izgraditi novih 920 kilometara plinovoda.

U obrazloženju žirija za nominaciju Plinacra za "Izbor gospodarstvenog događaja godine" navedeno je kako je u 2007. godini Plinacro četiri godine prije planom predviđenog termina pustio u rad plinski transportni sustav Baranje. U istoj godini završen je i distributivni plinski sustav Potpićan, magistralni plinovod Dobrovac-Omanovac, magistralni plinovod Lučko-Ivanja Reka te izgrađeno i pušteno u rad 10 mjerno-redukcijskih stanica preko kojih se spaja lokalna distribucijska mreža. Kruna aktivnosti u 2007 bila je u studenom kada su i službeno započeli radovi na izgradnji magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split. Uz planiranu gradnju novog dobavnog pravca preko Mađarske to je jedan od ključnih objekata drugoga investicijskog ciklusa u koji će Plinacro uložiti 443 milijuna eura i sadašnji godišnji kapacitet od oko 5 milijardi povećati na preko 10 milijardi prostornih metara plina. Usto je navedeno kako su u 2007. startale aktivnosti na izgradnji Jadransko-jonskog plinovoda kojim će se omogućiti dobava prirodnog plina iz Kaspijske regije i time diversificirati ne samo transportni dobavni pravci, nego i izvori dobave prirodnog plina. Plinacro je inicirao i državnu među-regionalnu suradnju operatora transportnih sustava te razvoj i spajanje njihovih plinskih transportnih sustava. Zbog svih tih međunarodnih inicijativa i aktivnosti prepoznat je kao lider plinskoga gospodarstva Hrvatske i ovog dijela Europe – navedeno je u obrazloženju žirija kojeg je sačinjavao 21 glavni urednik i novinar gospodarskih rubrika tiskanih i elektronskih medija. Priznanje za Izbor gospodarstvenog događaja godine po izboru gledatelja Kapital Networka je tim vrjednije zna li se da su u konkurenciji bili još Agrokor s ponudom za preuzimanje turskog Migros Turka, Atlantic grupa s inicijalnom ponudom dionica, Dukat s prodajom Lactalisu i T-HT s inicijalnom ponudom dionica.