Potpisan ugovor za projektiranje plinskoga transportnog sustava RH

Danas je u Zagrebu u poslovnoj zgradi Plinacra potpisan ugovor o izradi glavnih i izvedbenih projekata za magistralne plinovode koji će se graditi u drugom investicijskom ciklusu razvoja i izgradnje plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske od 2007. do 2011. godine. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Branko Radošević i članica Uprave Dragica Krpan ispred Plinacra d.o.o. te predstavnici tvrtki koje su dio Poslovne udruge: direktor Inženjeringa za naftu i plin d.o.o. Ivan Sučić, direktor Ekonerga d.o.o. Zdravko Mužek i direktor Elektroprojekta d.d. Kruno Galić. Potpisivanju ugovora prethodio je međunarodni, prema Vodiču za nabavu Europske investicijske banke proveden javni natječaj na koji su se, nakon što je deset tvrtki otkupilo dokumentaciju, prijavilo pet tvrtki, a ponuda Poslovne udruge bila ocijenjena najpovoljnijom. Strogi natječajni uvjeti iziskivali su od ponuditelja visoki stupanj opremljenosti i osposobljenosti te financijsku sposobnost i reference za obavljanje poslova projektiranja plinskih transportnih sustava. Zbog toga su se renomirane domaće tvrtke: Inženjering za naftu i plin, Ekonerg i Elektroprojekt udružile u Poslovnu udrugu i dale zajedničku ponudu. I u prvom ciklusu izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava poslove projektiranja obavile su domaće tvrtke, pokazujući time visoki stupanj stručnosti, odgovornosti i konkurentnosti te sposobnost da domaćem i inozemnom tržištu ponude i svoje umijeće.

Ugovor vrijedan nešto više od 48 milijuna kuna predviđa izradu glavnih i izvedbenih projekata magistralnih plinovoda Like i Dalmacije te plinovodnih sustava središnje i istočne Hrvatske, kao i zapadne Istre. Prema riječima predsjednika Uprave Plinacra Branka Radoševića, u drugom investicijskom ciklusu izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava otvoreno je čak 70 projekata u koje će Plinacro uložiti 443 milijuna eura. Budući da tako koncipiran javni međunarodni natječaj, za cjeloviti višegodišnji posao, štedi vrijeme i racionalizira poslovanje, sličan koncept primijenio se i za poslove izrade studija utjecaja na okoliš te poslove nadzora u izgradnji više od 920 kilometara visokotlačnih plinovoda te pripadajućih mjerno-redukcijskih stanica.

Zahvaljujući se na povjerenju, direktor Inženjeringa za naftu i plin Ivan Sučić istaknuo je kako im rad «na duže staze» omogućuje razvoj i rast konkurentnosti koja će im dobro doći u međunarodnim natječajima koji se za slične poslove raspisuju u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Zahvaljujući radu za sigurnog i uspješnog investitora, poštivanju svih ugovornih obveza te već dokazanom iskustvu i kvaliteti obavljenih poslova u plinofikaciji Hrvatske, on očekuje kako će Udruga izrasti u regionalnog lidera za poslove projektiranja plinskih sustava.