PLINACRO – partner nastupa Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2008.

Predsjednik Uprave Plinacra g. Branko Radošević u ponedjeljak 21. travnja 2008. godine potpisao je ugovor kojim je tvrtka Plinacro d.o.o. postala partner nastupa Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2008. u Zaragozi. U prisutnosti ministra vanjskih poslova i europskih integracija g. Gordana Jandrokovića, partnerski je ugovor u ime MVPEI-a kao nositelja projekta, potpisao g. Željko Kuprešak, državni tajnik MVPEI-a.

Skorašnji nastup Republike Hrvatske na EXPO 2008. poseban je po tome što će ga uz nositelja projekta, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, prvi put podržati i partneri iz gospodarstva. U skladu s ovogodišnjom temom „Voda i održivi razvoj“ bit će to vodeći proizvođač vode u Hrvatskoj - tvrtka Jamnica d.d. te Plinacro d.o.o. kao istaknuti primjer društveno odgovorne tvrtke koja dosljedno provodi načela održivog razvoja. Razvijajući, održavajući i upravljajući plinskim transportnim sustavom RH, Plinacro uspijeva pomiriti dvije, naoko krajnje suprotnosti: dok s jedne strane stvara čvrstu energetsku infrastrukturu koja jamči dugoročnu stabilnost plinskoga transportnog sustava za dobavu prirodnog plina kao ekološki i ekonomski najpogodnijeg energenta današnjice, istodobno iznimnu važnost posvećuje očuvanju i zaštiti okoliša.

Kad je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 5. travnja 2007. godine prihvatila poziv Kraljevine Španjolske za nastup na Svjetskoj izložbi EXPO 2008. u Zaragozi, Hrvatska je postala 82. država koja je potvrdila sudjelovanje na toj jedinstvenoj manifestaciji.

EXPO 2008. održat će se od 14. lipnja do 14. rujna 2008. godine u glavnom gradu španjolske pokrajne Aragon, a tema izložbe bit će “Voda i održivi razvoj”. Nakon Lisabona 1998, Hanovera 2000. i Aichia 2005. godine, EXPO 2008. bit će četvrta Svjetska izložba na kojoj Hrvatska nastupa od svog osamostaljenja. Dosad je 106 zemalja potvrdilo svoje sudjelovanje, a u 3 mjeseca očekuje se minimalno 8 milijuna posjetitelja.

Uz paviljone zemalja iz svih dijelova svijeta, glavne atrakcije Svjetske izložbe u Zaragozi bit će Torre del agua (Vodeni toranj), Pabellón Puente (Paviljon most) koji je dizajnirala dobitnica Pritzkerove nagrade Zaha Hadid te Acuario fluvial (najveći riječni akvarij u Europi). Hrvatska će se na EXPO 2008. predstaviti projektom „Kap vode - zrno soli“ autora Damira Fabijanića, Dalibora Martinisa i Studija 3LHD kojim se je predstavila i na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u japanskom Aichiu. No, hrvatski će paviljon u Zaragozi biti prilagođen novom prostoru, a njegovi su autori naglasili kako nastup u Španjolskoj ne treba shvatiti kao reprizu, nego kao logični idejni nastavak originalne ideje.

Svjetsku izložbu EXPO 2008. u Zaragozi 13. lipnja otvorit će španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia, a svoj su posjet izložbi najavili predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić te premijer Ivo Sanader.