29. 6. - Nacionalni dan Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2008.

U nedjelju 29. lipnja 2008. u Zaragozi je, u prisutnosti Predsjednika Republike Hrvatske g. Stjepana Mesića, obilježen Nacionalni dan Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2008. U izaslanstvu RH, uz predstavnike MVPEI-a i vodeće hrvatske gospodarstvenike, sudjelovali su i predsjednik Uprave Plinacra g. Branko Radošević te članovi Uprave gđa Dragica Krpan i g. Damir Pogorevc.

Tijekom boravka u Zaragozi hrvatsko se izaslanstvo sastalo s Predsjednikom Vlade pokrajine Aragón g. Marcelinom Iglesiasom te prisustvovalo svečanoj večeri koju je u čast Predsjednika RH priredio gradonačelnik Zaragoze g. Juan Alberto Belloch Julbe. U nedjelju se službena ceremonija obilježavanja Nacionalnog dana Republike Hrvatske održala u Kongresnom centru Svjetske izložbe gdje su Predsjednika Mesića dočekali Ministrica znanosti i inovacija u Vladi Kraljevine Španjolske gđa Cristina Garmendia Méndizabaluz i Povjerenik Svjetske izložbe g. Emilio Fernandez Castaño y Diaz Caneja. Nakon ceremonije hrvatsko izaslanstvo obišlo je paviljone Hrvatske, Španjolske i Europske unije. Istog je dana Predsjednik Republike otvorio izložbu Pomorstvo na hrvatskom Jadranu koju čine izlošci iz 13 hrvatskih muzeja u koordinaciji Arheološkog muzeja Istre iz Pule.

Hrvatska je jedna od 105 država sudionica Svjetske izložbe EXPO Zaragoza 2008 koja se s temom Voda i održivi razvoj održava u glavnom gradu španjolske pokrajine Aragón. Tema Hrvatskog paviljona je „kap vode, zrno soli“, a riječ je o projektu autora Damira Fabijanića, Dalibora Martinisa i Studija 3LHD kojim se Hrvatska već uspješno predstavila na Svjetskoj izložbi EXPO 2005 u japanskom Aichiu. EXPO 2008. održava se od 14. lipnja do 14. rujna 2008. godine, a u 3 mjeseca očekuje se minimalno 8 milijuna posjetitelja. Uz paviljone zemalja iz svih dijelova svijeta, glavne atrakcije Svjetske izložbe u Zaragozi su Torre del agua (Vodeni toranj), Pabellón Puente (Paviljon most) koji je dizajnirala dobitnica Pritzkerove nagrade Zaha Hadid te Acuario fluvial (najveći riječni akvarij u Europi).

Ovogodišnji nastup Republike Hrvatske na EXPO 2008. poseban je po tome što su ga uz nositelja projekta, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, prvi put podržali i partneri iz gospodarstva. U skladu s ovogodišnjom temom „Voda i održivi razvoj“ to su vodeći proizvođač vode u Hrvatskoj - tvrtka Jamnica d.d. te Plinacro d.o.o., kao istaknuti primjer društveno odgovorne tvrtke koja dosljedno provodi načela održivog razvoja. Razvijajući, održavajući i upravljajući plinskim transportnim sustavom RH, Plinacro uspijeva pomiriti dvije, naoko krajnje suprotnosti: dok s jedne strane stvara čvrstu energetsku infrastrukturu koja jamči dugoročnu stabilnost plinskoga transportnog sustava za dobavu prirodnog plina kao ekološki i ekonomski najpogodnijeg energenta današnjice, istodobno iznimnu važnost posvećuje očuvanju i zaštiti okoliša.