Plinacro partner IX. SIMONE kongresa

Sredinom listopada u Dubrovniku je, u organizaciji tvrtki SIMONE Research Group iz Češke i LIWACOM GmbH iz Njemačke te Plinacra i Končar KET-a kao domaćih partnera, održan 9. SIMONE kongres. Riječ je o redovitom stručnom susretu tvrtki iz područja djelatnosti transporta i distribucije prirodnog plina te IT tvrtki koje se bave razvojem i integracijom programskih rješenja za računalne simulacije plinovodnih mreža i drugih programskih aplikacija, usko vezanih uz tematiku transporta plina i upravljanja transportnim sustavima.

SIMONE je naziv sofisticiranoga programskog paketa za simulaciju plinovodne mreže koji je proizvod istoimene tvrtke SIMONE Research Group iz Praga s dugogodišnjom tradicijom i respektabilnim referencama. Budući da su se izgradnjom novoga Nacionalnog dispečerskog centra u poslovnoj zgradi Plinacra u Zagrebu tijekom 2006. godine stekli svi tehnički preduvjeti za implementaciju najsuvremenijih programskih rješenja, iste godine i SIMONE programski paket postaje integrirani dio Plinacrova novog sustava za daljinski nadzor i upravljanje plinskim transportnim sustavom te se koristi za simulaciju transportnog sustava u realnom vremenu, kao i za posebne simulacije u svrhu planiranja izvođenja radova na transportnom sustavu te za hidrauličke proračune pri planiranju novih plinovoda.

Na ovogodišnjem, devetom po redu SIMONE kongresu sudjelovale su 42 tvrtke i 89 sudionika iz 15 zemalja. Tvrtka Plinacro, kao partner projekta, bila je domaćin prve zajedničke večere svih sudionika kongresa, a direktoru Sektora transporta plina dipl. ing. Mladenu Čaviću pripala je čast da održi pozdravni govor te da na samom početku stručnog dijela kongresa predstavi aktivnost i razvojne planove Plinacra.

U nastavku kongresa predstavljeno je 14 stručnih radova, između kojih i prezentacija zajedničkog rada rukovoditelja Plinacrove Službe upravljanja kapacitetima Josipa Jovanovca i Martina Stybla iz tvrtke SIMONE. Tema njihova rada bila je sadašnja primjena SIMONE programskih rješenja u Plinacru s prikazima postignutih rezultata i specifičnih rješenja koja su razvijena posebno za Plinacro te kratki prikaz planiranih proširenja funkcionalnosti i integracije SIMONE rješenja u budućem informacijskom sustavu za komercijalno upravljanje transportom plina.

Upravo zahvaljujući velikom odazivu i zastupljenosti tvrtki iz područja transporta plina, SIMONE kongres je izuzetna prilika za ostvarenje vrijednih kontakata sa stručnjacima drugih operatora transportnih sustava te razmjenu dragocjenih iskustava s kolegama koji se izravno bave tom usko specijaliziranom djelatnošću.