Promovirana knjiga „Energetska tranzicija – vodikova paradigma”

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u petak, 5. travnja, održana je promocija visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija - vodikova paradigma”, autora izv. prof. dr.sc. Darka Pavlovića te koautora dr.sc. Melite Srpak i doc. dr.sc. Igora Klopotana.


 
U nazočnosti brojnih gostiju iz javnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske, o udžbeniku su govorili ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša  i energetsku učinkovitost Mirko Budiša i prvi autor udžbenika izv. prof. dr.sc. Darko Pavlović te recenzenti - red. prof. na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc.  Alfredo Višković te dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  izv. prof. dr. sc. Vladislav Brkić.

Osam pažljivo strukturiranih tematskih poglavlja, složili su se nazočni, u nedostatku stručne literature ovog područja energetike,  čini je idealnim izvorom informacija za širu akademsku zajednicu i studente koji žele produbiti znanje o sve većoj važnosti vodika ključnog elementa u energetskoj tranziciji i energetici uopće.  
 
Zanimljivo Istraživanje uloge i značaja vodikove paradigme u udžbeniku daje temelj za bolje razumijevanje mogućnosti i izazova u postizanju održive i čiste energetske budućnosti. Obraćajući se nazočnima, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je istaknuo važnost udžbenika za studente te njegov sadržaj u kojem su prikazani najnoviji europski i svjetski trendovi u energetici. U tom kontekstu, vodikova paradigma, kako su je u svojoj knjizi autori na jasan i poseban način objasnili, postaje ključna u našoj energetskoj tranzicija istakao je ministar. Naglasio je posebno da su obrađene teme koje su na tragu  onog što hrvatska Vlada i resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja  rade na promociji i uvođenju obnovljivih izvora energije. 
 
Prema njegovim riječima Hrvatska je, uz značajna ulaganja u obnovljive izvore energije, prepoznala i važnost niskougljičnog vodika u dekarbonizacijskom procesu, osobito u zahtjevnim sektorima kao što je promet i teška industrija. Kroz Hrvatsku strategiju za vodik do 2050. godine detektirane su ključne smjernice za korištenje potencijala Hrvatske te definirani prioriteti u pogledu ulaganja u razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku.