Plinacro na Poslovnom forumu Inicijative triju mora

U glavnom litvanskom gradu Vilinusu od 10. do 11. travnja održan je deveti po redu Summit Inicijative triju mora na kojem je sudjelovala i hrvatska delegacija predvođena ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlić-Radmanom. U okviru Summita održan je i Poslovni forum na kojem su sudjelovali predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar i njegov pomoćnik Vedran Špehar. Tom prigodom bilo je riječi o energetskim projektima hrvatskih energetskih tvrtki, važnosti LNG terminala na Krku te mogućnostima  financiranja geotermalnih projekata preko Investicijskog fonda Inicijative tri mora. 


 
Inicijativu triju mora pokrenule su Poljska i Hrvatska 2015. godine i danas okuplja 13 država članica EU između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora. Strateški partneri Inicijative su SAD, Njemačka, Europska komisija, a od ove godine i Japan.
Cilj inicijative je jačanje povezanosti trinaest članica koje u toj sferi zaostaju za zapadom Europske unije, s posebnim naglaskom na suradnji na području prometa, energetike, vojne mobilnosti i digitalizacije u regiji triju mora, ali i šire, s našim regionalnim i transatlantskim partnerima. Od iznimnog je značaja za Hrvatsku budući da se trećina naše ukupne trgovine odnosi upravo na države Inicijative triju mora.
 
U odnosu na prošli sastanak na vrhu u Bukureštu 2023. godine, Hrvatska je nominirala sedam novih projekata u Katalog strateških projekata Inicijative triju mora te su svi prihvaćeni, čime je postala država-sudionica s najvećim brojem projekata. Strateški projekti se financiraju iz europskih fondova, a njihovim uvrštavanjem u Katalog Hrvatskoj se povećavaju izgledi za dobivanje maksimalnog iznosa sredstava slijedom potpore svih država sudionica Inicijative triju mora.
 
Kako je najavljeno, Hrvatska će preuzeti domaćinstvo Inicijative 2026. godine kada će se obilježiti 10 godina od Dubrovačke deklaracije, temeljnog dokumenta Inicijative triju mora koji je usvojen na prvom sastanku na vrhu u Dubrovniku 2016. godine.