U Plinacrov transportni sustav s LNG-a otpremljeno 7 milijardi prostornih metara plina

Od 29. siječnja 2021. kada je na prigodnoj svečanosti predsjednik Vlade Andrej Plenković u Omišlju na otoku Krku pustio u rad LNG terminal i otpremni plinovod Zlobin - Omišalj do 20. veljače ove godine u Plinacrov plinski transportni sustav  s terminala je otpremljeno sedam milijardi prostornih metara plina. U tom razdoblju pristalo je 85 brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina i 308 cisterni koje su prevozile UPP kopnenim putem do potrošača u zemlji i inozemstvu. Ti podatci najrječitije govori o opravdanosti ulaganja u taj važni energetski objekt Republike Hrvatske. Naime, izgradnjom LNG terminala i otpremnog plinovoda Zlobin - Omišalj Hrvatska je dobila novi, divezificirani dobavni pravac plina koji joj danas, u vrijeme geopolitičke nestabilnosti jamči energetsku stabilnost i sigurnost opskrbe plinom.

Uz Plinacrovu kompresorsku stanicu,  riječ je o najsloženijim objektima  na plinskom transportnom sustavu u koje je LNG Hrvatska uložio oko 226 milijuna eura, dok je Plinacro u novi dio 17.5 km dugačkog plinovoda, dva plinska transportna čvorišta i druge nadzemne objekte uložio oko 57 milijuna eura.

Važnost ovih projekta prepoznala je i Europska komisija, a Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) sudjelovala je u financiranju LNG terminala sa 101.4 milijuna eura te u izgradnju otpremnog plinovoda sa 16.4 milijuna eura.