Objavljena knjiga „Energetska tranzicija – vodikova paradigma“

U izdanju Međimurskog veleučilišta u Čakovcu tiskan je visokoškolski udžbenik „Energetska tranzicija - vodikova paradigma“ autora izv. prof. dr. sc. Darka Pavlovića, savjetnika predsjednika Uprave Plinacra, dr. sc. Melite Srpak, i doc. dr. sc. Igora Klopotana.

Riječ je o knjizi  koja pruža sveobuhvatan pregled vodikove paradigme kao važnog elementa energetske tranzicije. Osam pažljivo strukturiranih tematskih poglavlja koja detaljno istražuju različite aspekte vodika čini je idealnim izvorom informacija za širu akademsku zajednicu i za studente koji žele produbiti znanje o sve većoj važnosti vodika, ključnog elementa u energetskoj tranziciji. 
 
Posebna pozornost posvećena je vodikovoj paradigmi kao potencijalnom rješenju u energetskoj tranziciji kroz prikaz izabranih i obrađenih studija slučajeva a što može poslužiti kao inspiracija drugima u postizanju održivih energetskih ciljeva prikaza. 
Autori daju svoj osvrt i izražavaju uvjerenje da su znanje i stručnost u hrvatskoj energetici sada važniji nego prije te da će vodikova paradigma biti ključna za stvaranje održive i prosperitetne energetske budućnosti. 
Potkrepljuju to sa 384 stranice knjige, sa 164 slike, 225 fusnota , 47 tablica i čak 193 reference. Ova knjiga-udžbenik dobrodošla je u popunjavanju određene praznine nedostajuće relevantne literature na hrvatskom jeziku koja bi pomogla studentima u savladavanju nastavnog sadržaja.

Međutim, valja istaknuti kako ta knjiga nije ograničena samo na studente, već može biti korisna svima koji žele razumjeti proces energetske tranzicije i ulogu vodika u tom kontekstu. Njezina je svrha omogućiti čitateljima da shvate osnovna načela i ključne promjene koje se događaju tijekom procesa energetske tranzicije, ali i važnost vodika kao potencijalnog rješenja u postizanju održive energetske budućnosti.
 
U tom je kontekstu „Energetska tranzicija - vodikova paradigma“ na kojoj su uz autora izv. prof. dr. sc. Darka Pavlovića, iz Plinacra radili i Branka Belamarić kao izvršna urednica i redaktorica, Martina Zoroe, dizajnerica naslovnice te Eva Kirigjija Krnjak lektorica svojevrsni doprinos  svjetlu u svjetioniku koji jasno osvjetljava put prema novom horizontu vremenske trajektorije energetskog razvoja.