Plinacro na 21. Skupu o prirodnom plinu, toplini i vodi te 14. Međunarodnom skupu o prirodnom plinu, toplini i vodi




Od 27. do 29. rujna Osijek je ugostio 21. Skup o prirodnom plinu, toplini i vodi te 14. Međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi.
Ovaj trodnevni skup bio je mjesto okupljanja više od 250 sudionika koji se tim gospodarskim segmentom bave u različitim područjima inženjerske prakse, ali i na znanstvenoj i istraživačkoj razini. Konferencija je podijeljena u pet sekcija i prijavljeno je 250 stručnih radova, kazao je voditelj skupova, prof. Pero Raos sa Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Naveo je kako je skup mjesto okupljanja i najboljih stručnjaka s ciljem razmjene iskustava iz područja plina, topline, energetike, vode i vodnog gospodarstva. Raos dodaje da je riječ o razmjeni iskustava između prakse, gospodarskih subjekata i akademske zajednice, gdje se razvijaju nove ideje.
 
U četvrtak, 28. rujna, održan je okrugli stol na temu: „Dvije godine plinske krize je iza nas, kako dalje?“, na kojem su sudjelovali Igor Sutlović iz Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, kao moderator, Marko Blažević iz HEP-Trgovine, Srećko Ezgeta iz Gradske plinare Bjelovar, Zvonimir Šibalić iz PPD-a, Nikola Vištica iz HERA-e te pomoćnik predsjednika Uprave Plinacra Vedran Špehar. 
 
U kontekstu stvaranja dodatnih infrastrukturnih preduvjeta za sigurnost opskrbe plinom u novonastalim okolnostima, Špehar je podsjetio na Odluku Vlade Republike Hrvatske o povećanju kapaciteta LNG terminala i izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo iz kolovoza prošle godine. Istaknuo je kako je odmah po donošenju vladine Odluke Plinacro započeo realizaciju projekta izgradnje paralelnog 58 km dugog plinovoda kojim će se omogućiti prihvat dodatnih količina plina s LNG terminala do ukupno 3,5 milijardi kubičnih metara na godinu. „Plinacro je već krajem listopada prošle godine ishodio građevinsku dozvolu, sklopljeni su ugovori o nabavi čeličnih plinovodnih cijevi, opreme te je ugovor za izvođenje radova spreman za potpisivanje. Dugogodišnje pravodobno planiranje i razvoj plinskog transportnog sustava rezultiralo je da u najkraćem roku očekujemo početak izvođenja građevinskih radova na plinovodu Zlobin – Bosiljevo, a puštanje u rad tijekom 2025. godine“, zaključio je Špehar. Rekao je i kako se do kraja godine očekuju se odluke o povećanju transportnih kapaciteta prema Sloveniji i Mađarskoj te povezivanju plinskih transportnih sustava RH i BiH.
 
Zaključci okruglog stola su da je na svjetskom tržištu došlo do stabilizacije i da se uspostavljaju novi dobavni pravci preko LNG terminala, uz poseban naglasak na ulogu hrvatskog LNG terminala na otoku Krku i njegov značaj za sigurnost opskrbe plinom zemalja JI Europe.