Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar obišao PSP Grubišno Polje

Predsjednik Skupštine Podzemnog skladišta plina i predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar obišao je sa suradnicima PSP Grubišno Polje. 



Njegovi domaćini, direktor društva PSP Vlado Vlašić i direktor Sektora tehnološkog upravljanja Laslo Farkaš Višontai, upoznali su ga s tijekom gradnje tog izuzetno važnog energetskog objekta.
Riječ je o 32,6 milijuna eura vrijednoj prvoj fazi projekta, koja uključuje proizvodnju, odnosno eksploataciju prirodnog plina iz ležišta.



Izgradnja objekata provodila se u trima etapama, od spajanja plinske stanice na magistralni plinovod, zatim izgradnje postrojenja pa do spajanja dvaju bušotina u kojima se, prema procjenama, nalazi oko 150 milijuna prostornih metara plina.
Kako su pojasnili, trenutačno je u tijeku eksploatacija nakon koje se u četvrtom kvartalu ove godine očekuje ishođenje uporabne dozvole. Potom slijedi crpljenje plina iz grubišnopoljskih bušotina, koji će u posebnom postrojenju biti umiješan u plin iz transportnog sustava RH te nakon komprimiranja vraćen u hrvatski plinski transportni sustav. U početku će kapaciteti dvaju ležišta hrvatsku proizvodnju plina povećati za 15-tak posto. Druga faza projekta, odnosno prenamjena ležišta u podzemno skladište plina, uslijedit će tijekom  2027. godine, do kada će biti crpljen postojeći plin u ležištima.