Plinacro domaćin sjednice Upravnog odbora HSUP-a

U upravnoj zgradi Plinacra u četvrtak 21. rujna održana je 5. sjednica 8. saziva Upravnog odbora Hrvatske stručne udruge za plin kojom je presjedao predsjednik Udruge doc. dr. sc Dalibor Pudić.


 
Hrvatska stručna udruga za plin od 1993. godine  potiče razvoj plinske djelatnosti s tehničkog i znanstvenog gledišta, sigurnosti i zaštite okoliša, podizanja nivoa znanja i obrazovanja, razmjene iskustava i informacija od interesa za plinsko gospodarstvo u cjelini.
 
U ime domaćina okupljene je pozdravila članica Uprave Plinacra, Daria Krstičević. Osvrnula se na značaj i doprinos HSUP-a u energetskom te poglavito plinskom sektoru. Naglasila je kako u novonastaloj sigurnosnoj i energetskoj arhitekturi Europe, geostrateška pozicija i dugogodišnje strateško promišljanje o energetskoj stabilnosti, Hrvatsku stavlja u poziciju u kojoj može aktivno pridonositi osiguravanju energetske sigurnosti srednjoeuropskih zemalja, odnosno pretvaranju Hrvatske u energetsko čvorište. „Uloga Plinacra u ostvarivanju ovih važnih ciljeva iznimno je značajna i jasna te nam predstavlja veliku čast, ali i veliku obavezu, stoga nastavljamo i dalje jednako predano raditi na njihovoj realizaciji“, rekla je Krstičević.


 
 
Radni dio sjednice započeo je izvješćem predsjednika HSUP-a doc. dr. sc. Dalibora Pudića o  aktualnoj problematici plinskog gospodarstva. „Zbog klimatskih problema svi moramo dugoročno promišljati. Cijena plina je i dalje volatilna, ali manje nego u prethodnom razdoblju. U ovim dinamičnim uvjetima posebno je važno dobro upravljati, što nije lagana zadaća imajući na umu da pojedini subjekti imaju ugovore o kupnji plina po cijenama koje su više od trenutnih na tržištu. Odluka Vlade Republike Hrvatske o proširenju kapaciteta terminala za UPP na otoku Krku od velikog je značaja, s dugoročnim utjecajem na sigurnost opskrbe plinom. Treba naglasiti da se terminal za UPP mogao izgraditi upravo iz razloga što smo imali dobro razvijenu plinsku infrastrukturu, na čemu se predano radilo desetljećima prije. O terminalu za UPP na otoku Krku prvi smo put razgovarali prije tridesetak godina na znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji koji HSUP tradicionalno organizira. Nadalje, na znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji govorili smo o vodiku još prije petnaestak godina. Između ostalog i to pokazuje da su HSUP i hrvatsko plinsko gospodarstvo strateški promišljali i išli ukorak s vremenom, razmatrajući teme od značaja za gospodarski razvoj i dugoročnu sigurnost opskrbe plinom, kao i teme vezane uz nove tehnologije. Uzimajući u obzir stanje razvoja novih tehnologija, postojeća ograničenja i ogromne potrebne resurse može se zaključiti da će plin još dugo vremena imati bitnu ulogu, sigurno i u razdoblju poslije 2050. godine“, istaknuo je Pudić. 



Bilo je riječi i o dopuni Odbora za plin u prometu te dodjeli priznanja i nagrada HSUP-a za 2023. godinu, organizaciji 39. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin u Opatiji. Slijedeća točka dnevnog reda bilo je financijsko izvješće HSUP-a za 2022. godinu i mišljenje Revizora za 2022. godinu, plan rada HSUP-a za 2024. godinu te financijski plan HSUP-a za 2024. godinu, a potom i financijsko izvješće CPH d. o. o. za 2022. godinu, mišljenje Revizora za 2022. godinu te proračun CPH d. o. o. za 2024. godinu.