Plinacro na Poslovnom forumu Inicijative triju mora

U organizaciji rumunjske Vlade, 6. i 7. rujna u Bukureštu, održan je osmi po redu Summit Inicijative triju mora na kojem je sudjelovala i hrvatska delegacija koju je predvodio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.


Izvor. Vlada RH

Nakon predsjedničkog panela održana je zajednička konferencija za medije na kojoj su, uz hrvatskog premijera, sudjelovali predsjednici Rumunjske, Poljske i Litve. Premijer je na konferenciji istaknuo kako će Hrvatska nastaviti podržavati energetske i transportne projekte u regiji. ''Nakon ulaganja u LNG terminal na Krku, Hrvatska sada puno ulaže u plinovode, kao i u prometne pravce, posebno u koridor Vc koji će biti završen tijekom iduće godine'', zaključio je premijer Plenković.
 
U okviru Summita održan je i Poslovni forum na kojem je Hrvatska gospodarska komora predvodila gospodarsko izaslanstvo od devet hrvatskih tvrtki, među kojima su bili predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar i njegov pomoćnik Vedran Špehar te direktor LNG Hrvatska Ivan Fugaš. 


Izvor: Plinacro
 
Glavna poruka Poslovnog foruma Inicijative triju mora je da su ključne stavke snažnog gospodarskog rasta cjelokupnog područja srednje Europe izgradnja i poboljšanje postojećih interkonekcijskih infrastrukturnih veza. Prilika je to i za Hrvatsku za jačanje vlastitog gospodarstva i smanjenje razlika u razvoju između država članica Europske unije.
 
Inicijativa triju mora neformalna je inicijativa, koja obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Summit 3SI okuplja visokorangirane predstavnike država članica Inicijative i drugih država-članica EU, Europske komisije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zainteresiranih zemalja.


Izvor: Vlada RH
 
Primarni cilj Inicijative je poticanje gospodarskog rasta i otpornosti regije kroz glavna područja djelovanja: energetika (dekarbonizacija i obnovljivi izvori energije, nuklearna energija i vodik), promet (željeznički i cestovni) i digitalizacija (cyber sigurnost u oblaku, strateški pristupi sigurnom, održivom i ubrzanom usvajanju umjetne inteligencije).