Svečano otvoren 38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin

U  Opatiji je 10. svibnja 2023. godine svečano otvoren 38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. Ova trodnevna međunarodna plinska konferencija i izložba u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) i Centra za plin Hrvatske, jedna je od najvećih u jugoistočnoj Europi.
Ovaj tradicionalni susret okuplja nekoliko stotina sudionika iz više od 20 zemalja i na njemu sudjeluje više od 80 uglednih predavača i izlagača. Program konferencije obuhvaća deset tematskih cjelina, nekoliko interaktivnih panel diskusija i postersku sekciju o najaktualnijim temama iz područja plinskoga gospodarstva i energetike.

 
Ceremoniju otvaranja skupa vodio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić, a potom su uslijedili prigodni pozdravni govori, s osvrtom na trenutnu situaciju. Okupljenima su se obratili tehnički direktor LNG-a Hrvatska Ivan Fugaš, direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić, članica Uprave Plinacra Daria Krstičević, član Uprave INA-e Miroslav Skalicki, predsjednik Uprave HEP-a Frano Barbarić te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

 
U pozdravnom govoru Krstičević se osvrnula na izazove s kojima su se dionici plinskog gospodarstva susreli protekle godine te je sa zadovoljstvom istaknula kako je zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu i strateškom promišljanju hrvatski plinski transportni sustav, uključujući i LNG terminal i podzemno skladište plina, bio dio rješenja problema i čimbenik stabilnosti za Hrvatsku i zemlje u okruženju. U tom kontekstu, istaknula je kako su plinovod Zlobin – Bosiljevo već su sklopljeni ugovori za cijevi i opremu te da je u tijeku prethodno savjetovanje za izvođenje radova.
U nastavku govora predstavila je projekte koje Plinacro razvija u cilju osiguravanja energetske stabilnosti zemalja u okruženju. „Pred nama su projekti povećanja transportnih kapaciteta u smjeru zemalja u regiji, prije svega Sloveniji i Mađarskoj.  Naglasak je na plinovodima Lučko-Zabok-Jezerišće-Sotla i Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica. Radimo i na povezivanju hrvatskog plinskog transportnog sustava na južni plinski koridor putem Jonsko-jadranskog plinovoda i paralelno na projektu povezivanja sa BiH preko Južne interkonekcije. Dodatno razvijamo i brojne druge projekte koji omogućavaju povećanje energetske neovisnosti“, zaključila je Krstičević.
 
U nastavku skupa dopredsjednik i izabrani budući predsjednik Međunarodne plinske unije, Andrea Stegher, održao je pozvano predavanje na temu Prirodni plin: energetski stup za rješavanje energetske trileme, a potom je uslijedila panel diskusija, na kojoj su sudjelovali tehnički direktor LNG Hrvatska Ivan Fugaš, član Uprave INA-e Marin Zovko te članica Uprave Plinacra Daria Krstičević. 


 
I ove godine djelatnici Plinacra aktivno sudjeluju na ovom središnjem stručnom skupu plinskog gospodarstva kao panelisti, autori i koautori niže navedenih stručnih radova:
• Primjena informacijskih tehnologija u održavanju i razvoju plinskoga transportnog sustava  – Vanja Skopljak Štulić, Iva Juretić, Božena Pavlek 
• Utvrđivanje i sanacija oštećenja plinovoda Ludbreg Koprivnica – Aleksandar Karre, Dario Noha, Goran Rončević