LNG Hrvatska potpisala ugovor za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje

Tvrtka LNG Hrvatska potpisala je ugovor s tvrtkom Wartsila Gas Solutions o isporuci dodatnog modula za uplinjavanje, maksimalnog kapaciteta od 250.000 m3/h u od vrijednosti 22.970.000 EUR. Proizvodnja modula za uplinjavanje trajat će 22 mjeseca, a njegova ugradnja na FSRU brod LNG Croatia provest će se tijekom ljeta 2025. godine. Potpisivanje ugovora s norveškim partnerom predstavlja prvi korak ka proširenju kapaciteta LNG terminala, a realizacija ove investicije u skladu je s Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 18. kolovoza 2022. o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje.
 
Potpisivanju ugovora nazočili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen i predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar, koji su se nakon svečanosti potpisivanja obratili okupljenima.

 
„Udvostručujemo kapacitet LNG terminala i jačamo plinovodnu mrežu. Danas smo potpisali ugovor o novom modulu za uplinjavanje koji će omogućiti proširenje kapaciteta te idemo u smjeru da Hrvatska postane energetsko čvorište ovog dijela EU“, rekao je ministar Filipović.
 
Direktor tvrtke LNG Hrvatska, Hrvoje Krhen naglasio je kako je tehnologija predviđena na novom modulu istovjetna tehnologiji na postojećem. „Dakle, modul će se proizvesti po najvišim standardima industrije i najvišim ekološkim standardima, koristit će glukol kao međufluid i na isti način će raditi kao i dosad“, naglasio je Krhen.
 
„Za plinovod Zlobin- Bosiljevo, koji bi trebao biti gotov do kraja 2025. godine, Plinacro je započeo postupak nabave opreme i cijevi te je raspisan natječaj za radove. Tim plinovodom omogućavamo transport plina s LNG terminala do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od 3,6 milijardi kubika plina”, rekao je okupljenima Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra. Istaknuo je također kako je za transport novih količina plina s LNG terminala prema Sloveniji i Mađarskoj potrebno napraviti dodatne plinovode. „Za plinovod prema Sloveniji već je ishođena građevinska dozvola i dogovoreni su daljnji postupci s obje strane te, ako se osiguraju sredstva u kraćem razdoblju, može krenuti izgradnja plinovoda, ali za plinovod prema Mađarskoj još treba odraditi određene projekte, što se očekuje u naredne tri do četiri godine“, zaključio je Arar.