Održan regionalni summit: Zeleni plan u energetskom sektoru

U organizaciji Poslovnog dnevnika 5 travnja. 2023. godine u Sheratonu je održan regionalni summit na temu Zeleni plan u energetskom sektoru.  Bila je to prilika za  okupljanje brojnih dionika energetskog tržišta koji su kroz tri panela sudjelovali na konstruktivnim raspravama na temu energetske tranzicije, ali i suradnje na području unaprjeđenja te razvoja tokova plina i nafte, strujne mreže i obnovljivih izvora energije. Cilj ovog skupa je utvrditi pozitivne prakse u te porazgovarati o odgovorima na energetske izazove koji se nalaze pred nama.



Pozdravni govor održao je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, koji istaknuo nužnost suradnje bliskih tržišta u svrhu ostvarivanja ciljeva zelene tranzicije.
Okupljene je pozdravio i Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Naglasio je kako u situaciji, kada je zbog rata u Ukrajini došlo do brojnih poremećaja na svjetskim tržištima, Hrvatska bila među vodećima u Europi  u opskrbi energijom. Također je istaknuo vrlo dobru poziciju Hrvatske kada je riječ o energetskoj tranziciju na održivu energiju te najavio kako će uskoro biti doneseni svi podzakonski akti ključni za njeno provođenje.  “Vlada je za energetsku tranziciju izdvojila pet milijardi kuna do sada, a taj bi iznos trebao biti duplo veći”, zaključio je Milatić.
 
Nakon pozdravnih govora uslijedile su panel rasprave na teme Stari energenti u novim političkim okruženjima, Modernizacija elektroenergetske infrastrukture u regiji i Mogućnosti financiranja zelenih projekata.



U prvom panelu na temu Stari energenti u novim političkim okruženjima sudjelovali su neovisni stručnjaci za energetiku Igor Dekanić i Davor Štern, predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja te savjetnik predsjednika Uprave Plinacra doc. dr. sc. Darko Pavlović. Povela se rasprava o novoj plinskoj i naftnoj paradigmi, razvoju plinovodnih sustava, značaju LNG terminala na Krku za cijelu regiju te regionalnoj energetskoj suradnji.

Tijekom rasprave savjetnik predsjednika Uprave Plinacra, doc.dr.sc. Darko Pavlović, naglasio je nužnost  dekarbonizacije, no uz strateško promišljanje o svim modelima i izazovima koja taj proces donosi. „Energetska tranzicija mora dovesti do razvoja novih tehnologija, koja će onda omogućiti i ubrzati dekarbonizaciju. Činjenica je da će morati postojati dugotrajna prijelazna razdoblja, koja će se bazirati na plinu kao prijelaznom energentu za supstituciju “prljave energije” do tehnologije koja će dovesti do čistog vodika i potpune primjene OIE”, kazao je Pavlović. Istaknuo je također nužnost daljnjeg povezivanja Plinacrovog plinskog transportnog sustava sa sustavima zemalja gravitirajuće regije, daljnju diversifikaciju dobavnih pravaca plina - osobito vezano uz projekt Jonsko-jadranskog plinovoda kojim će se omogućiti dobava plina iz Istočnog Mediterana te je istaknuo svijetli primjer LNG terminala na otoku Krku kojim je Hrvatska postigla zavidnu razinu energetske stabilnosti.