Plinacro razvija zelenu infrastrukturu

U nastojanju da se Hrvatska u sljedećem desetljeću pozicionira kao jedna od europskih predvodnica provedbe zelenog gospodarstvu i uvođenja čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza, nizom aktivnosti uključio se i Plinacro.

Već sada vrlo aktivno radi na planovima dekarbonizacije plinskog transportnog sustava RH, mogućnostima proizvodnje vodika iz neiskorištene energije i njegovog transporta te ulaže u razvoj zelene infrastrukture, kao sastavnice održivog razvoja.

Punionica

Na prijedlog Sektora informacijske sigurnosti, zaštitnih i općih poslova, Uprava Plinacra je odobrila i projekt punionice električnih automobila, bicikla i romobila čija je realizacija ovih dana završena i predana na uporabu djelatnicima Plinacra i njihovim poslovnim partnerima, koji u prometu sve više i češće koriste ekološki, a i ekonomski poželjna prijevozna sredstva.

Riječ je o punionici koja je smještena odmah na ulazu u središnji poslovni objekt tvrtke i koja omogućuje punjenje električnih automobila snage 7,4KW s mogućnosti povećanja za brzo punjene do 22KW. Uz to punionica ima i 4 mjesta za punjenje električnih bicikla s kompresorom za pumpanje guma, te četiri mjesta na podnom stalku za punjenje električnih romobila, ili bicikala, te podni stalak s devet mjesta za parkiranje klasičnih bicikla.

Plinacrovu punionicu vrijednu 40.500 kuna proizvela je i ugradila domaća tvrtka, tvrtka Uljanik Tesu Elektronika d.o.o. iz Pule.

Uz spomenuti projekt, u tijeku su i aktivnosti na izgradnji sunčane, fotonaponske elektrane, na krovu središnjeg poslovnog objekta u Savskoj cesti u Zagrebu. Fotonaponska elektrana bit će ukupne instalirane snage 80 kW, a proizvedena energija trošit će se za vlastitu potrošnju objekta na kojem će biti instalirana, uz mogućnost predaje viškova u elektroenergetsku mrežu.

Projektom je predviđeno ukupno 230 fotonaponskih panela pojedinačne snage 385 Wp, koji će biti serijski povezani u više stringova.

Proračunata godišnja proizvodnja električne energije Plinacrove elektrane iznosit će 92.152 kWh, a povrat investicije se procjenjuje na šest godina.